FOMU NL

Menu

Monsanto®: A Photographic Investigation - Mathieu Asselin

Expo
09.03.2018 - 10.06.2018
Archief
Monsanto®: A Photographic Investigation - Mathieu Asselin
09.03.2018 - 10.06.2018

Monsanto®: A Photographic Investigation - Mathieu Asselin

De multinational Monsanto® zorgt al jaren voor controverse. Vandaag is het biotechnologiebedrijf vooral bekend als marktleider van genetisch gemanipuleerde zaden en de veelbesproken onkruidverdelgerRoundup. Mathieu Asselin (FR, °1973) onderzoekt al meer dan vijf jaar de gevolgen van Monsanto’s® activiteiten op bevolking en landschap.

Hij fotografeert dumpsites in de Verenigde Staten, portretteert Vietnamese en Amerikaanse slachtoffers van het ontbladeringsmiddel Agent Orange en brengt lobbypraktijken aan het licht. Aan de hand van foto’s, advertenties, nieuwsberichten en vele andere bronnen schept Asselin een genuanceerd en helder beeld van de geschiedenis van het bedrijf, in de hoop een idee te krijgen van wat we in de toekomst nog mogen verwachten.

In 2017 werd de overname van Monsanto® door het Duitse chemiebedrijf Bayer aangekondigd. Tot op heden heeft de Europese Commissie deze overname nog niet goedgekeurd. Milieuorganisaties, wetenschappers en mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de verregaande gevolgen van deze monsterfusie voor de landbouw in de wereld, want “wie het voedsel controleert, controleert de mensen” (Henry Kissinger).

De publicatie Monsanto®: A Photographic Investigation (Actes Sud/Kehrer Verlag) werd vorig jaar bekroond met de Aperture First PhotoBook Award en is genomineerd voor de prestigieuze Deutsche Börse Photography Prize 2018.

De tentoonstelling is een samenwerking met Les Rencontres d’Arles.

Curatoren: Rein Deslé en Sergio Valenzuela Escobedo

/#