FOMU NL

Mathieu Pernot

Expo

20.02.2015

07.06.2015

Archief

La Traversée

Mathieupernot

La Traversée voert ons mee naar het meerstemmig fotografisch werk van Frans documentairemaker Mathieu Pernot (°1970). Met zowel archiefmateriaal als eigen foto’s analyseert hij onze hedendaagse maatschappij: migratie, sociale huisvesting en ontheemding lopen als een rode draad door zijn oeuvre. Hij laat zich echter niet vastpinnen op eenzijdige interpretaties, maar roept een realiteit op die steeds aan verandering onderhevig is.

Onderliggend is er steeds een gevoel van transitie aanwezig: van vrijheid naar opsluiting, van illegaal naar legaal, van publiek naar privaat, of van het ene land naar het andere. Niets is statisch in deze ‘Overtocht’. Het maakt het werk van Pernot nomadisch en fragiel, zowel in onderwerp (vooral zigeuners), in vorm (foto’s, archiefmateriaal, objecten of geluidsfragmenten) als in tijd (individuen die in vroege reeksen aan bod kwamen, duiken terug op in foto’s die jaren later gemaakt werden, in andere omstandigheden).

De tentoonstelling presenteert een selectie van verschillende series die Mathieu Pernot maakte in de voorbije twintig jaar. De onderlinge verbanden tussen individuen, plaatsen, tijd en verhaallijnen krijgen een haast cartografische dimensie. In deze dialoog lijkt alles verbonden, in orde en in chaos.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Jeu de Paume, Parijs in samenwerking met FotoMuseum Antwerpen.


Curatoren: Mathieu Pernot, Marta Gili en Joachim Naudts

tickets