FOMU NL

Her Voice
Echoes of Chantal Akerman

Expo

27.10.2023

10.03.2024

Archief
3 Untitled 2015 Joanna Piotrowska

De groepstentoonstelling Her Voice - Echoes of Chantal Akerman  brengt nieuw en recent werk samen van zeven internationale kunstenaars, geïnspireerd door de Belgische filmmaker Chantal Akerman. Wat betekent het vandaag om vrouw, kunstenaar, moeder, dochter of geliefde te zijn? Aan de hand van fotografie, video en installaties geven Manon de Boer, Moyra Davey, Gabby Laurent, Frida Orupabo, Joanna Piotrowska, Collier Schorr en Carmen Winant persoonlijke antwoorden op die vraag. 

‘Ik heb niet geprobeerd een compromis te vinden tussen mezelf en anderen. Ik heb gedacht dat hoe specifieker ik ben, hoe meer ik het algemene aanspreek’

- Chantal Akerman     

Tot op heden blijft Chantal Akerman (BE, 1950-2015) een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Haar stem is tegelijkertijd krachtig en onderzoekend. Als kunstenaar vertrekt Akerman steeds vanuit persoonlijke ervaringen en bespiegelingen over seksualiteit, familie en trauma, intimiteit en beklemming. Haar radicaal kwetsbare aanpak was baanbrekend in de film- en kunstwereld van de jaren 1970. Een halve eeuw later beschouwen velen Akermans benadering nog steeds als een onverminderd krachtig feministisch gebaar. Vorig jaar riep het British Film Institute haar feministisch meesterwerk Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) uit tot beste film aller tijden.  

De tentoonstelling Her Voice laat zien hoe Akermans persoonlijke benadering, radicale ideeën en feministische kritiek voortleven in de hedendaagse fotografie. 

Bij deze tentoonstelling vertoont Cinema Lumière verschillende films van Chantal Akerman en andere kunstenaars. Op 23 februari 2024 organiseert FOMU een nocturne in samenwerking met het feministische kunstenaarscollectief Dis Mon Nom. Ook op andere plekken is er aandacht voor Akermans werk en nalatenschap, waaronder Contour Biënnale (Mechelen) en Argos (Brussel). In het voorjaar van 2024 organiseren BOZAR en Cinematek (Brussel) een retrospectieve.

tickets