FOMU NL

Harry Gruyaert

Expo

09.03.2018

10.06.2018

Archief

Retrospectieve

Harrygruyaert

Harry Gruyaert (Antwerpen, °1941) is een van ’s lands bekendste fotografen. Met deze retrospectieve schetst het FOMU een rijk en verrassend beeld van zijn oeuvre. Gruyaert is een van de pioniers van de kleurenfotografie en sinds 1982 vooraanstaand lid van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum.

Centraal in de tentoonstelling staan zijn meest iconische beelden. Elke foto onthult een eigen, uniek universum, opgebouwd met een feilloos gevoel voor kleur, licht en compositie. Gruyaert trekt de wereld rond, voortgestuwd door een niet aflatende zoektocht naar de schoonheid van het alledaagse.

Gruyaerts poëtische vertelkracht komt ook voluit tot zijn recht in drie reeksen. Rivages (2003) bundelt beelden waarin de horizon en de zee centraal staan. Het recent uitgegeven East West (2017) confronteert het kleurenpalet van Moskou in 1989 met dat van Las Vegas en Los Angeles in 1981. Het conceptuele TV Shots (1974) beschouwt Gruyaert zelf als zijn meest journalistieke werk en is in FOMU te zien als een video-installatie.

Het meesterlijk gebruik van kleurenfotografie – met zijn geliefde Kodachrome film – is Gruyaerts handelsmerk. De tentoonstelling in het FOMU toont echter ook zijn veelzijdigheid en focust op enkele zelden geziene kanten van zijn carrière: vroeg zwart-witwerk, een modecampagne voor Hermès, covers van Penguin pocketuitgaves van Georges Simenon, een hommage aan filmmaker Michelangelo Antonioni, familiefoto’s en uiteenlopende opdrachtfotografie.

De tentoonstelling Harry Gruyaert – Retrospectieve biedt een compleet overzicht van een gevierde carrière. Het is een poëtische vertelling waarbij kleur en licht de hoofdrollen spelen, waar fotografie zich van haar beste kant laat zien en de “voorwaarden voor een wonder” schept.


Curatoren: Rein Deslé en Joachim Naudts

tickets