FOMU NL

Cédric
Gerbehaye

Expo

26.06.2015

22.10.2015

Archief

D'entre eux

Cedricgerbehaye

Wat betekent het om ergens thuis te horen? Na documentaires in verre conflictgebieden concentreert Cédric Gerbehaye zich voor het eerst op zijn landgenoten, de mensen bij wie hij thuishoort, de mensen bij wie hij thuis zou moeten zijn.

Gerbehaye kijkt niet naar België. Hij kijkt naar mensen en ziet tederheid, angst, wanhoop en troost. Hij ziet onzekere tijden, verdriet om wat verloren is en twijfel over wat zal komen. In D’entre eux zoekt hij naar een waarheid, die soms zwaar om te dragen is. Hij vertelt hoe we werken, spelen, vieren en wachten, hoe we ons staande houden, wie we liefhebben. Gerbehaye observeert zijn landgenoten als een van hen en vraagt het publiek hetzelfde te doen. Met zachte dwang plaatst hij ons tussen hen. Of tussen ons?

Cédric Gerbehaye (BE, 1977) is een documentaire fotograaf, lid van l'Agence VU'. Hij realiseerde langetermijnprojecten zoals onder andere Congo in Limbo in de Democratische Republiek Congo, Broken Hopes in het Midden-Oosten en Land of Cush in Zuid-Soedan.

De tentoonstelling D’entre eux is een samenwerking tussen FoMu en Bergen/Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa in 2015. De tentoonstelling zal in de Culturele Hoofdstad lopen van 07.11.15 tot 03.01.16 in Salle Saint-Georges, Grand Place, 7000 Mons.

Samen met de tentoonstelling wordt het gelijknamige boek gelanceerd bij uitgeverij Le bec en l’air éditions. Het boek is vanaf dan ook te koop in de museumshop aan 38 euro.


Curatoren: Rein Deslé en Joachim Naudts

tickets