Ai Weiwei
27.10.2017
18.02.2018
Met zijn radicale kritiek op mensenrechtenschendingen, machtsmisbruik en het verregaande toezicht van de Chinese autoriteiten, groeide Ai Weiwei uit tot een van ’s werelds belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Hoewel hij vaak gekarakteriseerd wordt als een Chinese ‘dissident’, ziet hij zijn activisme en kritiek op de Chinese overheid hoofdzakelijk als een verdediging van de universele rechten vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie.
In het werk van Ai Weiwei is een belangrijke rol weggelegd voor fotografie. Van zijn vroege politieke statements (Study of Perspective, 1995-2011) tot zijn dagelijkse stroom selfies en snapshots op sociale media. Op Twitter en Instagram legt hij zijn leven vast onder constant toezicht van de overheid, documenteert hij zijn kunstenaarschap en de mensen die hij ontmoet, maar toont hij ook zijn betrokkenheid bij actuele maatschappelijke kwesties zoals de vluchtelingencrisis. Ai Weiwei deinst er niet voor terug het als individu op te nemen tegen autoriteit, misstanden aan de kaak te stellen en scheve machtsverhoudingen bloot te leggen – altijd met een groot gevoel voor ironie en het poëtische gebaar.
Aan de hand van werk uit verschillende periodes geeft de fototentoonstelling in FOMU een bijzonder overzicht van Ai Weiwei’s actuele visuele kritiek.
Curator: Ai Weiwei
Coverbeeld: Selfie, from the series 2012-2017 ©Ai Weiwei