FOMU NL

Cindy Sherman Untitled 462 2007 2008 Privatsammlung Europa Cindy Sherman

Cindy Sherman

rondleiding voor volwassenen

  • Prijs activiteit € 124.5
  • Max. aantal deelnemers 20
  • Duur 1.5u
  • Locatie FOMU

De tentoonstelling Anti-Fashion is de eerste retrospectieve van Cindy Sherman in België. Ontdek de satirische en maatschappijkritische portretten van deze wereldberoemde kunstenaar tijdens een actieve rondleiding met een FOMU-gids.

Van zaterdag 28.09.2024 tem zondag 02.02.2025

FOMU brengt de Amerikaanse fotograaf Cindy Sherman (US, 1954), een van de belangrijkste levende kunstenaars, naar Antwerpen. De tentoonstelling Anti-Fashion vertrekt vanuit het perspectief van de mode en laat de wisselwerking zien tussen haar vrije werk en haar opdrachten vanuit de mode-industrie. Sinds de jaren ‘80 werkt Sherman samen met invloedrijke ontwerpers en modehuizen als Comme des Garcons, John Galliano en Chanel, net als tijdschriften als Vogue en Harper’s Bazaar.

Sherman’s interesse in de modewereld is subversief: ze stelt het systeem met al zijn valkuilen in vraag. Haar foto’s tonen figuren die alle conventies van haute couture en de gebruikelijke voorstellingen van schoonheid omkeren. Voor Sherman is mode een uitgangspunt voor kritische vragen over stereotypen, gender en ouder worden. Door groteske overdrijving wil zij visuele clichés blootleggen en schoonheidsidealen ter discussie stellen. Door de jaren heen zie je dat ze zich nauw verhoudt tot de op dat moment dominante media. Haar werk weerspiegelt de toenemende digitalisering van onze beeldcultuur en steeds verregaandere vormen van manipulatie, die onvermijdelijk van invloed zijn op ons zelfbeeld.

Ensor 2024

Deze tentoonstelling maakt deel uit van het feestjaar ENSOR 2024. FOMU sluit aan bij ENSOR 2024 door de vraagstukken uit James Ensors oeuvre te vertalen naar een hedendaagse artistieke context. De Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman staat net als Ensor bekend om haar kritische en ironische commentaar op maatschappelijke conventies door maskerades. De tentoonstelling Cindy Sherman - Anti-Fashion in FOMU beslaat meerdere verdiepingen, in een speciaal daarvoor ontwikkelde scenografie. Een unieke kans dus, om zoveel werk van Sherman bij elkaar te zien.


Wat kan je verwachten van deze rondleiding?

  • Tijdens een rondleiding van 1,5u kadert de gids het oeuvre van Sherman en pikt er enkele kunstwerken uit om dieper op in te gaan

  • De gids spoort je aan om traag en verdiepend te kijken naar de kunstwerken

  • De gids gebruikt gidstechnieken zoals Visual Thinking Strategies om gesprek te stimuleren

  • Het is mogelijk om fluistersets (audioversterking) te reserveren voor je rondleiding (max. 2 groepen tegelijkertijd). Gelieve dit op voorhand via mail aan te vragen.Praktische info

Prijs is 124,50 EUR per groep van max. 20 deelnemers.

Je kan dit bezoek boeken met 2 groepen tegelijkertijd. Om het half uur kunnen 2 nieuwe groepen starten.

Het volledige museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn ook draagbare krukjes voor wie minder goed te been is.

De rondleiding duurt ca. 90 minuten en kan geboekt worden in het Nederlands, Engels en Frans.

Voor groepsbezoeken met gids werkt het FOMU samen met boekingsplatform Experience Antwerp. Voor alle praktische vragen over je boeking kan je rechtstreeks contact op nemen via +32 3 205 56 05tickets