FOMU EN

FOMU Collectie

FOMU lanceert online databank van Gevaert Papierproject

Longread   •   03:30 April 2024

De afgelopen jaren hebben medewerkers van FOMU meer dan 1300 fotopapierverpakkingen en 70 hangmappen met informatie over het Gevaert fotopapier gedigitaliseerd in het kader van het Gevaert Papierproject (2020-2024). Vanaf deze maand kan je al deze info zelf raadplegen via een Wikibase databank. Deze databank heeft als doel de informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Een Wikibase is een privéversie van de software die ook gebruikt wordt voor Wikidata, een ecosysteem dat nauw verwant is aan Wikipedia. De Wikibase ‘zonder meer’ (lees: zonder mooie gebruikersomgeving) richt zich voornamelijk op mensen die hun weg kennen binnen de wereld van data. Om ook een breder publiek aan te spreken is er gekozen om een aparte website te ontwikkelen die de data uit de Wikibase op een toegankelijke manier presenteert.

Omdat er ook vanuit het buitenland veel vragen komen over de collectie en de fotopapieren, kozen we ervoor om te starten met een Engelse website. Op termijn wordt er ook een Nederlandse versie toegevoegd.

FOMU & GEVAERT

De historische collectie Agfa-Gevaert kwam in 2017 naar FOMU na een intensief waarderingstraject. Vanwege de omvang en diversiteit van het archief koos FOMU ervoor om het archief stuk per stuk te ontsluiten. Uiteindelijk kent de Vlaamse overheid in 2020 een subsidie toe aan het Gevaert Papierproject, een driefasig project dat zich toespitst op het digitaal ter beschikking stellen van de informatie over het Gevaert fotopapier uit de periode 1894-1964.

Omdat papiersoort geen standaard fysiek erfgoedobject is – en daardoor niet in het reguliere collectiebeheersysteem van FOMU past – hebben we gezocht naar een alternatief systeem om de gegevens over het fotopapier te delen. Meemoo, partner van FOMU binnen het project, zag hierin een kans om het gebruik van een Wikibase databank te testen binnen het cultureel-erfgoedveld.


tickets