FOMU EN

nieuws

Dagelijkse Kost: gerecht geïnspireerd door expo Lee Miller in FOMU 

Longread   •   02:45 May 2025

Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 mei zit het kookprogramma Dagelijkse kost in een museumjasje. Speciaal voor de Week van de Belgische Musea zijn alle gerechten geïnspireerd op  museumwerken. Op dinsdag 13 mei kan je zien hoe de makers van Dagelijkse Kost zich lieten inspireren door de expo van Lee Miller in FOMU. 

LEE MILLER & KOKEN 


Model, oorlogscorrespondent, fotograaf en surrealist: Lee Miller (1907-1977) is het allemaal. Als één van de weinige bekende vrouwelijke fotografen uit de eerste helft van de 20e eeuw levert ze een belangrijke bijdrage aan de fotografie. 

In de vroege jaren 1950 vindt Lee Miller opnieuw uit en geeft haar carrière een onverwachte wending: ze wordt kok. Voor Miller is koken een vorm van therapie en een uitlaatklep voor haar creativiteit. Haar surrealistische gerechten, waaronder groene kip en bloemkoolborsten, trekken enorme aandacht bij redacties en lezers. Zo verschijnt Millers werk tot aan haar levenseinde in tijdschriften. 

DAGELIJKSE KOST: GERECHT GEÏNSPIREERD DOOR LEE MILLER 

 

Tijdens de week van de Belgische musea wordt er elke dag een ander gerecht gemaakt, geïnspireerd op een kunstwerk uit een museum. Er werden werken geselecteerd uit FOMU, M Leuven, Museum Hof van Busleyden, MSK Gent en Stadsmuseum Lier.

Op 13 mei zie je in het programma Dagelijkse een gerecht geïnspireerd door de recepten van Lee Miller. Bekijk de aflevering (live, om 18u10 of via VRT max) en ga zelf aan de slag met het recept. 

RECEPT 
RECEPTENBOEK Lee Miller verkrijgbaar in FOMU shop
 Het boek Lee Miller: A life with Food Friends & Recipes is veel meer dan een kookboek: het toont het leven van Lee Miller aan de hand van eten, en laat zien hoe voedsel haar creatieve kracht werd. Uiteindelijk verruilt ze haar camera voor de keuken, waar ze bruggen bouwt, oude wonden heelt en andere vrouwen inspireert.

Lee Miller leidde vele levens en blonk uit in het steeds opnieuw uitvinden van zichzelf: als model, surrealistisch en modefotograaf, oorlogscorrespondent en fijnproever. Alles wat ze ondernam, deed ze met hart en ziel en een flinke dosis verbeeldingskracht. Hoewel er veel geschreven is over haar creatieve werk, blijft haar bijzondere talent als chef-kok vaak onderbelicht.


Productdetails:

  • Bevat meer dan honderd recepten van Lee Miller
  • 352 pagina’s, gedrukt in vijf kleuren
  • Formaat: 29 x 3,8 x 24,1 cm.

Verkrijgbaar in de FOMU shop en online 

Lee miller
Share page

Watch
& read more
 

tickets