FOMU NL

Beeld 3
nieuws

100 jaar Rivierenhof: openluchttentoonstelling met beelden uit FOMU-collectie

Longread   •   02:30 mei 2023

Wie soms het Antwerpse Rivierenhof passeert zal het wel gemerkt hebben: sinds begin mei kom je daar uitvergrote reproducties tegen van foto’s uit de FOMU collectie, met daarop oude beelden van het park.

Het Rivierenhof viert in 2023 immers zijn 100ste verjaardag als openbaar park. Om dat te vieren werden foto’s opgesteld, o.m. uit de FOMU-collectie, als deel van de openluchttentoonstelling Vintage Rivierenhof – op wandel door het verleden.

Provincie Antwerpen deed een beroep op o.m. de FOMU-collectie voor het aanleveren van foto's. In totaal zijn er in het Rivierenhof zeven foto’s uit de FOMU-collectie te zien als uitvergrote reproductie. Er zijn er verder nog 4 extra beelden uit de FOMU-collectie opgenomen in de bijhorende brochure.

100 jaar Rivierenhof

Op 7 mei 1923 opende het Rivierenhof in Antwerpen zijn poorten voor het grote publiek. Het is het oudste provinciale domein van België. Voor 1923 was het Rivierenhof privé-eigendom: het startte als een kleine boerderij in de 15de eeuw, werd nadien o.m. een buitenverblijf voor de Jezuiten in de 17de eeuw en was tot begin 20ste eeuw in gebruik als adellijk landgoed.

Beeld 4

Anoniem, Parkbezoekers poseren voor de fotograaf, Rivierenhof Deurne, Collectie Fotomuseum Antwerpen, D/1122



Beeld 1

Anoniem, Rivierenhof Deurne, Collectie Fotomuseum Antwerpen, D/1120

Beeld 2

Anoniem, Schoonmaken van de grachten, Rivierenhof Deurne, Collectie Fotomuseum Antwerpen, D/1115

Beeld 3

Anoniem, Een parkbezoeker voedert de eenden voor de Dianatempel, Rivierenhof Deurne, Collectie Fotomuseum Antwerpen, D/1118

In 1921 beslisten de laatste adellijke erfgenamen het domein te verkopen. De provincie kocht het domein als groene long voor de toen al druk bevolkte regio Deurne-Borgerhout waar veel arbeiders woonden. Men hoopte hen in het Rivierenhof gezonde lucht, ontspanning en rust te kunnen bieden.

De provincie breidde het park uit van 40 tot 135 ha. Er werden vijvers gegraven, gronden opgehoogd, kastelen gerenoveerd, pittoreske schuilhuisjes gebouwd. Men legde bruggetjes, een rozentuin en sportvelden aan.

Foto in de kijker

Deze foto is zo’n 100 jaar oud. Vandaag ziet deze plek in het Rivierenhof er nog net hetzelfde uit. In de verte zie je het kasteel. Links loopt de weg die naar de werkhuizen leidt. Iets verder aan de rechterzijde loopt de weg naar het Infopunt Domeinwacht. Het zwarte stipje op de foto is een fietser.

100 jaar geleden golden strenge regels voor fietsers in het park. Zo mocht er na 14u niet meer gefietst worden, en op sommige paden was fietsen verboden. Als je de regels niet volgde, stelden de domeinwachters een proces verbaal (PV) op. Het tweede PV dat ooit werd opgesteld in het park, op 30 mei 1923 om 9u ‘s morgens, gaat over twee ‘rijwielmakers’ die te snel rijden met de fiets. Corneille Frans De Lauwer en Frans Corneille Kranen, 16 en 19 jaar oud, breken na ondervraging: ‘Wij bekennen ons vermaak te vinden met alhier zo zeer snel te willen rijden.’

Bron: Provincie Antwerpen
Beeld: Collectie Fotomuseum Antwerpen

Beeld 1

Praktische info

De tentoonstelling ‘Vintage Rivierenhof – Op wandel door het verleden’ loopt van 3 mei tot en met 31 december 2023 en kun je bezoeken tijdens de openingsuren van het park (06.30 – 22.30 uur).

Bij de wandeling hoort een brochure ‘Vintage Rivierenhof – Op wandel door het verleden’. In de brochure vind je de foto’s die op groot formaat in het park te zien zijn. Je kan de brochure online raadplegen via https://100jaarrivierenhof.be/activiteit/vintage-rivierenhof-op-wandel-door-het-verleden/


Kijk
& lees meer