FOMU NL

137 Fotogramme 70 5x50 5cm 2011 Alnus glutinosa Black alder kopiëren
Eva-Fiore Kovacovsky
Activiteit
14.10.2022

Workshop: Fotografie & klimaatverandering

  • Datum 14.10.2022
  • Uur 14:00 - 17:00
  • Prijs Gratis
  • Locatie FOMU

Het manifest van de Nederlandse fotografiecriticus en curator Taco Hidde Bakker 'Nineteen Discussions for Photographers and Artists in the Age of Climate Crisis’ vormt het vertrekpunt voor een workshop met en voor fotografen, studenten, onderzoekers, curatoren, cultuurwerkers en beeldend kunstenaars.

Taco licht enkele stellingen uit zijn manifest en verbindt ze aan ‘voorbeeldpraktijken’. Hij neemt je mee op sleeptouw doorheen de uitdagingen waarvoor fotografie voor staat. Hierbij richt hij het vizier op volgende vragen:

Welke fotografiepraktijken gericht op ontginning, bio-culturele conservatie en ‘klimaat-crisis’ zijn interessant en doeltreffend? Wat zijn betere representaties van klimaatverandering? Dienen beelden voorbij representaties te gaan, hoe en waarom? Is fotografie ‘medeplichtige’ in een complex web van extracties? Welke relaties kan het onderhouden met het-andere-dan-menselijke? Wat is de ecologische voetafdruk van de fotografie-sector zelf? Wat kunnen musea en kunstcentra voor ‘de rechten van de natuur’?

Deelnemers gaan onderling, in groepen van 6, aan de slag met enkele stellingen in aparte groepen en werken aan eigen ‘richtlijnen’. Dat gebeurt telkens in twee aparte ronden, met enkele pauzes. Vertegenwoordigers uit de 4 groepen stellen tenslotte hun bevindingen aan de hele groep voor. Taco zelf brengt de voornaamste bevindingen samen in een slotoffensief waarin hij enkele verbanden verduidelijkt en de voornaamste richtlijnen toetst aan zijn manifest.

NAGESPREK (vanaf 16u)

Aansluitend op de workshop, zullen kunstenaars Maria Lucia Correa en Risk Hazekamp in gesprek gaan met Taco. Ze zoeken samen naar verbanden tussen artistiek onderzoek en de klimaatproblematiek, rechtspraak en activisme. Hoe kan kunst bemiddelen in kwesties als ecocide en herstelrecht? Welke praktijken en strategieën bestaan er om een andere verhouding tussen mensen en natuur te verbeelden?

Dit nagesprek duurt 40 minuten en wordt gemodereerd door Petra Van Brabandt, Hoofd Onderzoek, Sint Lucas School of Arts Antwerpen.

PRAKTISCHE INFO
  • Voertaal is Engels
  • De workshop vindt plaats in het seminarielokaal van het FOMU.
  • Maximum 24 deelnemers.
  • Gratis deelname maar vooraf inschrijven is verplicht via deze link.
  • Kom je graag enkel naar het nagesprek? Dan hoef je niet vooraf in te schrijven. Het nagesprek start om 16u.
KLIMAATFESTIVAL 2022 & RIGHTS OF NATURE

Deze workshop en nagesprek gebeurt in het kader van Rights of Nature.

Rights of Nature is een tweedaags cross-disciplinair programma van Sint Lucas Antwerpen Research Group, in nauwe samenwerking met het Klimaatfestival, FOMU, Kunsthal Extra City, waarbij nagegaan wordt wat de rol is van recht, filosofie en kunsten met betrekking tot ‘de rechten van de natuur’. Ze proberen diverse vormen van onderzoek samen te brengen en te vertalen naar een ruimer publiek. Het programma heeft aandacht voor argumentatie in filosofie en recht en de wijze waarop kunstenaars-onderzoekers hierin kunnen bemiddelen. Ontdek binnenkort het volledige programma op hun website.

Deel pagina