FOMU NL

Menu
FOMU groen workshop
Activiteit
05.12.2020

Online Workshop
Onzekerheid & docu

Onzekerheid en documentaire

Onzekerheid en documentaire worden zelden in één zin genoemd. Tijdens deze workshop onderzoeken Max Pinckers en Michiel De Cleene de mogelijkheden die ontstaan wanneer je onzekerheid centraal zet in de documentaire praktijk. Wat gebeurt er wanneer je naar onzekerheid kijkt als een volwaardige en gelijkwaardige kracht in het creatieproces, vanuit een vorm van bescheidenheid, zowel voor de kijker als voor het onderwerp?

Max en Michiel vertrekken vanuit het magazine Trigger #2: Uncertainty om samen met de deelnemers strategieën te onderzoeken om speculatie, fictie, dromen en re-enactment te introduceren in fotografie

Praktische info

De interactieve workshop verloopt via zoom en duurt ca. 2u. Aantal plaatsen zijn beperkt, inschrijven is noodzakelijk.
Je ontvangt de Zoom-link na bevestiging van je inschrijving. Voertaal is Engels.

Alle inkomsten gaan naar SOS Relief

156 Youqine Lefèvre MAX PINCKERS

Max Pinckers woont en werkt in Brussel. Hij onderzoekt de kritische, technologische en ideologische kaders waarbinnen documentaire beelden gemaakt en gebruikt worden. Documentaire fotografie is voor Pinckers meer dan een representatie van een externe realiteit. Hij bekijkt het als een speculatief proces waarbinnen realiteit en waarheid als meervoudige en kneedbare begrippen ingezet kunnen worden. Hij werkt momenteel aan zijn doctoraat als artistiek onderzoeker aan het KASK Gent (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) en is medeoprichter van The School of Speculative Documentary. Max Pinckers is gastredacteur voor het magazine Trigger #2: Uncertainty.

Michieldecleene

Michiel De Cleene is fotograaf en werkt vanuit een interesse in processen van begrenzing, conditionering en authenticatie in documentaire fotografie. Hij maakte o.a. Barriers - European Neighbouring, Peripheral Landscape, -scope, F#1-13 (i.s.m. Arnout De Cleene), Recollecting Landscapes (i.s.m. UGent) en Reference Guide. Sinds 2015 is hij als onderzoeker verbonden aan het KASK Gent en is medeoprichter van The School of Speculative Documentary. Michiel De Cleene is gastredacteur voor het magazine Trigger #2: Uncertainty.

Fomu 0110 Lo res 55

Over Uncertainty online festival

Deze workshop vindt plaats tijdens Uncertainty, het online festival dat het FOMU organiseert, van 03.12.2020 t.e.m. 06.12.2020. Elke ochtend kan je meedoen aan een Slow Focus-sessie via zoom. Schrijf je in voor een workshop en tune elke dag om 20u in voor een live talk via Facebook live.

De COVID-19 pandemie versterkt sociale ongelijkheden en plaatst onze samenleving voor de spiegel. Hoe verbind je met elkaar in onzekere tijden? Kan onzekerheid ook ruimte bieden voor verandering? Tijdens dit online festival onderzoeken denkers en doeners de relatie tussen onzekerheid en zorg, biosfeer, toekomst en sociale rechtvaardigheid. Via virtuele talks en workshops willen we gesprekken starten rond visionaire of inspirerende ideeën en vernieuwende perspectieven. Welke toekomst je kan verbeelden als je speculatie als tool gebruikt.

Bekijk het volledige programma HIER