FOMU NL

Menu
DAY 1 FB Horizontal0
Activiteit
03.12.2020

Live Talk
Solidariteit in uitdagende tijden

  • Prijs Gratis
  • Datum 03.12.2020
  • Uur 20u00
  • Location Facebook Live

De COVID-19 pandemie versterkt sociale ongelijkheden en plaatst onze samenleving voor de spiegel. Zorg en solidariteit krijgen meer betekenis in onze hyper-individualistische westerse maatschappij. Kunnen deze onzekere tijden ook ruimte bieden voor verandering en het herdenken van de status quo?

Kan het ook een kantelpunt zijn voor onze ethics of care? Hoe kunnen we naast het zorgen voor onszelf ook zorg dragen voor en met anderen? Ama Koranteng-Kumi gaat in gesprek met Melat Gebeyaw Nigussie, Philippine Hoegen en Koen Wynants - allen denkers en doeners met solidaire initiatieven en empathische visies in deze uitdagende tijden.

Praktische info

Deze talk start om 20u stipt en wordt uitgezonden via Facebook Live. Voertaal is Nederlands.
Volg de FOMU-Facebookpagina voor updates.

Colour Philippine Hoegen

Philippine Hoegen is a visual artist living in Brussels. In her multi-stranded, predominantly performative practice, she explores the ways in which we continuously create versions of ourselves, the apparatuses and processes we use for this and what that means for our understanding of 'self'. In her work, performance is explicitly approached and activated as a research strategy: a way of thinking in which the physical is involved. Hoegen is an active member of State of the Arts, and co-initiator of SOS-Relief, a tool that facilitates person-to-person financial solidarity

Ama Koranteng Kumi Credits Sem Langendijk
© Sem Langendijk

Ama Koranteng-Kumi (1980, Accra) ontwikkelt en leidt innovatieve verandertrajecten of -projecten. Ze opereert op de rand van kunst, politiek, empowerment, natuur (eco-wellbeing) en duurzaamheid: als sociaal ondernemer, projectleider, adviseur en publicist. In 2014 richt Ama de Amsterdamse stadstuinen Bloei & Groei op. Door middel van stadstuinen versterkt Bloei & Groei de persoonlijke veerkracht van bewoners en werkt aan sterke wijken. In 2016 wordt ze door vrouwenblad VIVA voor Bloei & Groei genomineerd als één van de top-400 ondernemende en creatieve vrouwen in Nederland. In 2019 krijgt Ama een speciale vermelding als ‘gamechanger’ op de Food100 lijst. Met meer dan 12 jaar ervaring in de culturele sector versterkt Ama organisaties in Nederland en België op het gebied van organisatietransformatie, programma- en publieksontwikkeling. Daarin verankert zij talentontwikkeling, diversiteit en inclusie.

Koen Wynants

Als bioloog van opleiding is Koen Wynants gebeten door ‘ecosystemen’, allerhande interacties, evoluties en transities. Hij heeft jaren allerhande participatieprocessen opgezet. Hij is actief in verschillende burgercollectieven. Begin 2018 was hij medeoprichter van ‘Commons Lab’. Een groep mensen met diverse achtergrond die experimenteren met heel uiteenlopende ‘commonsgerichte leerexperimenten’. Vanuit een overtuiging dat de stad een gedeelde verantwoordelijkheid is, dat we allerhande resources anders moeten gaan beheren, herverdelen, in dialoog. Lokale, tijdelijke, kleinschalige experimenten voeden hem en laten hem blijven geloven dat onze toekomst anders kan. Duurzamer, eerlijker en democratischer.

Melat Gebeyaw Nigussiec Kelly Fober
© Kelly Fober

Melat Gebeyaw Nigussie (1991) studeerde Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven en aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze heeft Ethiopisch-Belgische roots en is mede-oprichtster van de culturele organisatie Belgian Renaissance, een platform die een stem gaf aan Afro-Europese en Afrikaanse kunstenaars, verhalen en thema’s. Nigussie schreef als opiniemaker regelmatig over diversiteit en gender voor verschillende media, waaronder Knack, MO* Magazine en Bruzz. Haar tekste Black Skin, White cube werd onlangs opgenomen in de anthologie « Being (Imposed Upon) » (2020,publiekacties)Voor haar aanstelling als algemeen en artistiek directeur van de Beursschouwburg op 15 september 2020, runde Nigussie als project-coördinator voor BOZAR het inclusieve en participatieve artistiek-politieke jongerenproject Next Generation, Please!

Gevel FOMU

Over Uncertainty online festival

Deze talk vindt plaats tijdens Uncertainty, het online festival dat het FOMU organiseert, van 03.12.2020 t.e.m. 06.12.2020. Elke ochtend kan je meedoen aan een Slow Focus-sessie via zoom. Schrijf je in voor een workshop en tune elke dag om 20u in voor een live talk via Facebook live.

De COVID-19 pandemie versterkt sociale ongelijkheden en plaatst onze samenleving voor de spiegel. Hoe verbind je met elkaar in onzekere tijden? Kan onzekerheid ook ruimte bieden voor verandering? Tijdens dit online festival onderzoeken denkers en doeners de relatie tussen onzekerheid en zorg, biosfeer, toekomst en sociale rechtvaardigheid. Via virtuele talks en workshops willen we gesprekken starten rond visionaire of inspirerende ideeën en vernieuwende perspectieven. Welke toekomst je kan verbeelden als je speculatie als tool gebruikt.

Bekijk het volledige programma HIER