FOMU NL

Menu
DAY 4 FB Horizontal0
Activiteit
06.12.2020

Live Talk
Intergenerational (hi)stories

  • Prijs Gratis
  • Datum 06.12.2020
  • Uur 20u00
  • Location Facebook Live

Migration and uprooting are experiences which leave marks for generations. From another perspective, it also creates hybrid identities and new relations.

How can you capture feelings and memories of these complex identities in an image? Can art practices deliver truthful documents to reveal that reality of uprooting? From family albums and sound recordings to autobiographical art installations: different traces of intergenerational stories through histories of migration find their way to the museum. Can those art works and curatorial pratices lead us to new forms of representation?

Practical information

This talk will start at 8 pm and will be broadcast via Facebook Live. Follow the FOMU Facebook page for updates.
This talk will be held in English.

Zeynep Kubat portret body talk

OVER DE SPREKERS

Zeynep Kubat is kunsthistoricus en schrijver, met een focus op de theoretische raakvlakken van kunst, cultuur en samenleving. Momenteel is ze een doctoraatsstudent in visuele studies aan de Universiteit Antwerpen. Ze is hoofdredacteur van TYPP, het onderzoeksjournaal van Sint Lucas School of Arts in Antwerpen. Daarnaast is ze stafredacteur bij FORUM + en redacteur bij rekto: verso magazine. Haar huidige onderzoek betreft de democratisering van kunst en beeldcultuur door middel van verschillende schermculturen, waarbij ze zich voornamelijk richt op artistieke documentaire praktijken op televisie.

202005 yasmina Reggad DSCF7689 ok
© Lola Reboud / Marthe Wéry,Venise, 1982-1983. ©Succession Marthe Wéry

Yasmina Reggad is een onafhankelijke curator, schrijver en performancekunstenaar gevestigd in Brussel, België. Ze heeft een MA in Middeleeuwse geschiedenis aan de Sorbonne Universiteit. Ze is een van de oprichters van ARIA (artist residency in algiers) en is er momenteel curator. Eerder werkte ze bij de Delfina Foundation en Art Dubai Projects. Reggad is de co-curator van het Franse paviljoen op de 59e Biënnale van Venetië, vertegenwoordigd door kunstenaar Zineb Sedira.


Zineb Sedira portrait Thierry Bal 1 lores
© Thierry Bal

Zineb Sedira houdt zich bezig met taal en het vertellen van verhalen door middel van fotografie en video. Sedira (1963), dochter van Algerijnse immigranten, groeide op in Parijs en verhuisde in 1986 naar Engeland, waar ze beeldende kunst studeerde aan Central Saint Martins. In haar eerdere werk onderzoekt Sedira de vrouwelijke blik, die ze verweeft met vrouwenverhalen en persoonlijke verhalen rond de Algerijnse oorlog. Ze heronderzoekt de relatie tussen getuigenis en documentaire. Sedira onderzoekt taal als een conflicterende kwestie tussen generaties in haar werk voor de Biënnale van Venetië in 2001. Haar latere werken (2003/4) richten zich op Algerije, waar ze de manieren onderzoekt waarop identiteit wordt gevormd en bepaald. Met de Middellandse Zee als referentiepunt verkent Sedira de biofysische, politieke en historische contouren van de (im)migratie, door de zichtbare en onzichtbare lens van de zee. Ze gebruikt suiker vaak als leidmotief in haar werk, dat dient als metafoor voor mobiliteit en migratie.

Gevel FOMU

Over Uncertainty online festival

Deze talk vindt plaats tijdens Uncertainty, het online festival dat het FOMU organiseert, van 03.12.2020 t.e.m. 06.12.2020. Elke ochtend kan je meedoen aan een Slow Focus-sessie via zoom. Schrijf je in voor een workshop en tune elke dag om 20u in voor een live talk via Facebook live.

De COVID-19 pandemie versterkt sociale ongelijkheden en plaatst onze samenleving voor de spiegel. Hoe verbind je met elkaar in onzekere tijden? Kan onzekerheid ook ruimte bieden voor verandering? Tijdens dit online festival onderzoeken denkers en doeners de relatie tussen onzekerheid en zorg, biosfeer, toekomst en sociale rechtvaardigheid. Via virtuele talks en workshops willen we gesprekken starten rond visionaire of inspirerende ideeën en vernieuwende perspectieven. Welke toekomst je kan verbeelden als je speculatie als tool gebruikt.

Bekijk het volledige programma HIER