FOMU NL

Menu
FOMU REGULAR MINIMAL live talk
Activiteit
04.12.2020

Live Talk
Black Futurism

  • Prijs Gratis
  • Datum 04.12.2020
  • Uur 20u00
  • Location Facebook Live

Black futurisms: artistieke strategieën

Er zijn veel futurismen. Futurisme richt zich op visionaire toekomstscenario's en het opnieuw verbeelden van utopieën. Je vindt ze in literatuur, muziek (video's) en zelfs fotografie. Een mix van sci-fi, technologie en kritische filosofie maakt er vaak deel van uit. Collagetechnieken, found footage, en samples creëren hiaten en tegenstrijdigheden om het tijdsverloop te verstoren.

Afro-futurisme, Afrikaans-futurisme, maar ook radicale Zwarte futurismen brengen het Zwarte onderwerp naar de voorgrond. Niet elke soort vereist een radicale breuk met tradities die mensen onderdrukken tot op de dag van vandaag. Maar degenen die dat wel doen, streven ernaar de Witte norm of het Wit privilege af te schaffen, dat vaak in stand wordt gehouden door middel van structuren, systemen en instellingen.

Wat voor esthetiek kunnen futurismen bedenken in fotografie, muziek en beeldende kunst? Hoe kunnen (politieke, systemische) bevrijding en esthetiek hand in hand gaan? Welke strategieën keren terug in verschillende futuristische praktijken?

Moderator Emma-Lee Amponsah zal zich verdiepen in de wereld van zwarte futurismen met een panel dat verschillende aspecten van de zwarte cultuur vertegenwoordigt om de antwoorden op deze en andere te vinden

Fomu 0110 Lo res 55

Over Uncertainty online festival

Deze talk vindt plaats tijdens Uncertainty, het online festival dat het FOMU organiseert, van 03.12.2020 t.e.m. 06.12.2020. Elke ochtend kan je meedoen aan een Slow Focus-sessie via zoom. Schrijf je in voor een workshop en tune elke dag om 20u in voor een live talk via Facebook live.

De COVID-19 pandemie versterkt sociale ongelijkheden en plaatst onze samenleving voor de spiegel. Hoe verbind je met elkaar in onzekere tijden? Kan onzekerheid ook ruimte bieden voor verandering? Tijdens dit online festival onderzoeken denkers en doeners de relatie tussen onzekerheid en zorg, biosfeer, toekomst en sociale rechtvaardigheid. Via virtuele talks en workshops willen we gesprekken starten rond visionaire of inspirerende ideeën en vernieuwende perspectieven. Welke toekomst je kan verbeelden als je speculatie als tool gebruikt.

Bekijk het volledige programma HIER