FOMU NL

Cheng Hsu Hung Adorable
still uit 'Adorable' (Cheng-Hsu Chung)
Activiteit
30.01.2022

Kortfilmprogramma
'This is a Safe Space'

'This is a Safe Space" is een kortfilmprogramma dat de noodzaak aan en rekbaarheid van queer plekken en ideeën onderzoekt. Is het verbeelden en vieren van queerness inherent politiek? Wat betekent het precies om tot een gemeenschap te horen? Is een "chosen family" een utopie?

Aanvullend op de expo Masculinities: Liberation through Photoghraphy is er ook een filmluik, opgesteld i.s.m. Cinema Lumière - de stadsbioscoop in het FOMU. Filmjournalist en criticus, curator/programmator en distributeur Niels Putman stelde een kortfilmprogramma samen: THIS IS A SAFE SPACE.

"Every time we kiss we confirm the new world coming," declameert Marlon Riggs in 'Anthem' (1991). Afwijken van de witte heteronormatieve cis mannelijke norm is een vorm van revolutie. Een veilige thuishaven is voor queer personen daarom niet louter een opluchting maar ook een noodzaak.

Tracing utopia

still uit Tracing Utopia (Catarina de Sousa & Nick Tyson)

Anthem 1

still uit Anthem (Marlon Riggs)

Cheng Hsu Hung Adorable

still uit Adorable (Cheng-Hsu Chung)

Isnt it a beautiful world harry

still uit Isn't It a Beautiful World (Joseph Wilson)

SELECTIE KORTFILMS:

SAFE SPACE (Mirelle Borra, Duitsland, 2020, 10’)

Safe Space is samengesteld uit talloze YouTube-clips van ballroom-evenementen uit het begin van de jaren negentig, toen de AIDS epidemie door New York City raaste. De ballroomcultuur werd gecreëerd door trans- en queer personen van kleur als reactie op een samenleving die hun bestaan marginaliseert. De film wordt begeleid door AI-gegenereerde stemmen die ervaringen van LGBTQIA+-vluchtelingen reciteren.

TRACING UTOPIA (Catarina de Sousa & Nick Tyson, Portugal, 2021, 27’)

Een groep tieners bespreekt hun ideeën over een queer utopia. Ze bouwen online veilige ruimtes binnen een populair videospel en creëren een manifest voor een meer gelijke en rechtvaardige wereld waar iedereen hun ware zelf kan zijn.


ADORABLE (Cheng-Hsu Chung, Verenigd Koninkrijk, 2018, 5’)

Een reis van een queer persoon waarin hij zijn seksualiteit en de queer gemeenschap verkent, fantaserend over de vrijheid van gender fluïditeit.

ISN’T IT A BEAUTIFUL WORLD (Joseph Wilson, Vereningd Koninkrijk, 2021, 13’)

Queer performers lip-syncen op anonieme getuigenissen terwijl ze verwaarloosde ruimtes verkennen. De vervaging van tijd en plaats creëert een sfeer van het onbekende, maar niet het ongrijpbare. De optredens brengen een maar al te bekend verhaal van eenzaamheid, traumatisering en marginalisering. Maar, zoals de titel al doet vermoeden, is deze filmische wereld er ook een vol mijmeringen van immense, hartverscheurende schoonheid.


+ 1 MORE TBA

Trailer 'Adorable'

Deze filmscreening maakt deel uit van een uitgebreid activiteitenprogramma bij de expo 'Masculinities: Liberation through Photography'. Deze reeks activiteiten, die werd opgesteld in co-creatie met kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul, onderzoekt hoe mannelijkheid vandaag uitgedragen, beleefd en gevormd wordt. Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op wat mannelijkheid kan betekenen om in dialoog te treden, te inspireren en te verbinden.

Cinema Lumière en het FOMU slaan de handen in elkaar voor een aangepast filmprogramma rond Masculinities. We nodigen gastcuratoren uit om een programma samen te stellen.