FOMU NL

SEO campagnebeeld horizontaal
Activiteit
Scholen & groepen

Rondleiding in Recaptioning Congo volwassenen

  • Prijs activiteit € 124.5
  • Max. aantal deelnemers 20
  • Duur 1.5u
  • Locatie FOMU

Recaptioning Congo toont een kroniek van de lange en turbulente geschiedenis van fotografie in het koloniale Congo. Die omvat bijna honderd jaar, vanaf de formele oprichting van de kolonie in 1885 tot de onafhankelijkheid in 1960.

Deze actieve rondleiding neemt u mee langs verschillende perspectieven. Met werken die gaan van propaganda tot Afrikaanse amateur- en studiofotografie biedt Recaptioning Congo een weergaloze duik in de fotografische constructie van een koloniale ideologie, met daarin ook de zelfportrettering van Afrikaanse levens.

Onze gids neemt je graag mee door de tentoonstelling. De foto’s in de tentoonstelling zijn onthullend, soms verrassend en verontrustend, en werpen licht op de complexe relaties tussen verleden en heden, Afrika en Europa, Congo en België.

PRAKTISCHE INFO

  • Deze rondleiding wordt aangeboden in het Nederlands, Frans en Engels.
  • Je kan de rondleiding boeken vanaf dinsdag 20/9/2022 tot en met 29/1/2023. Tijdens de openingsuren van het museum (dinsdag t.e.m. zondag, 10u - 18u)
  • Prijs per groep van max. 20 deelnemers: 124,50 EUR
  • Je kan dit bezoek boeken met max. 2 groepen tegelijkertijd.
Kom je naar het FOMU met de klas?

Je kan een rondleiding volgen in de tentoonstelling Recaptioning Congo (secundair onderwijs) en in de tentoonstelling Aglaia Konrad - Umba (lager onderwijs).

Secundair onderwijs: Rondleiding 'Recaptioning our Stories'

Bij deze actieve rondleiding gaan leerlingen op een ervaringsgerichte manier zelf aan de slag met beeldvorming, verhaal en macht. Hoe voelt het als je verhaal geclaimd wordt door iemand anders? Wat als je stem je ontnomen wordt? Hoe verandert het verhaal als jij zelf het narratief in handen hebt?

Meer info

Lager onderwijs: Rondleiding en workshop in de expo Umbau

Waan je in de wereld van fotografie en gebouwen, torens, beton en stenen. Zou jij hier willen wonen? Hoe ziet jouw droomhuis en ideale stad eruit? Onze gids neemt de kinderen mee in de wereld van fotografie en architectuur. De leerlingen kijken aandachtig en op een speelse manier naar foto’s en gaan nadien zelf aan de slag. Via verschillende foto-, knutsel- en filosofeeropdrachten staan de leerlingen stil bij vorm en beeld. Zo leren ze ontdekken wat ze bijzonder vinden of juist niet - en dit met elkaar te delen.

Meer info