FOMU NL

YA en coaches Nightwatch 2022 c Monday
© Monday Agbonzee Jr.
Activiteit
29.04.2022 - 15.05.2022

Nightwatch 2022 museum take over door jong talent

Vijftien jonge artiesten krijgen vrij spel en palmen het FOMU in. Ontdek hun artistieke creaties nog tot midden mei in de exporuimte op de 2de verdieping van het museum. Je kan de tentoonstelling bezoeken met een geldig museumticket.

Nightwatch is een coaching traject en museum take-over van, voor en door jong talent. 15 jonge kunstenaars tussen de 16 en 26 jaar krijgen de unieke kans om te genieten van een intensieve coaching en workshops waarin ze zich verder ontplooien en toewerken naar een nocturne en tentoonstelling in het FOMU.

Dit jaar werken de Young Artist vanuit hun discipline rond het thema CHILD-ISH. Daarin worden ze begeleid door coaches Ramos Sama, Maureen Pieters en Valentina Stellino.

YOUNG ARTISTS 2022:

Manon De Bruyn, Kübra Avcı, Adnane Bensaada, thibeau scarcériaux, Lou Lambrecht, Stans Vrijsen, Arber Sefa, Charlotte Maria Hannes, Denté, Bruna Poejo, Lisa Ottenburgh, Fernando, Studio GeWild (Jeffe Van Holle), Jazz Sanusi, Liv De Coninck      

THEMA: CHILD-ISH

De 15 Young Artists nemen je mee in het thema CHILD-ISH door hen verborgen, innerlijke kind te laten spreken. Het is perfectie vinden in het onvolmaakt en buiten de lijntjes durven te kleuren. Ze stellen vragen, geven antwoorden, reflecteren en projecteren.

Hoe kleur je een ‘mooi’ verhaal, ook al is het buiten de lijntjes?

Nightwatch 2022 wordt van A tot Z uitgewerkt door een 5 koppig team met elks hun eigen functie en expertise:

  • Sarah Bekambo: publiek & partnerschappen
  • Leonie Delaey: projectmanager
  • Bogenna Ivana: communicatie & social media manager
  • Céline Lafrikh: curator
  • Malvin També: productieleider

Dit team definieert het thema en de visuele identiteit van Nightwatch. Ze bepalen de deelnemende disciplines, lanceren de open call, selecteren artiesten en partners om mee samen te werken. Ze cureren de tentoonstelling en coördineren de productie van het event.

NIGHTWATCH & FOMU

In 2022 is het de achtste keer dat het FOMU Nightwatch organiseert. Sinds enkele jaren gebeurt dat samen met een extern team van jonge makers.

Dit organisatieteam van jonge professionals (Young Entrepreneurs) coördineert het volledige traject voor jonge kunstenaars (Young Artists). De Young Artists worden intensief gecoacht en tonen hun werk tijdens de Nightwatch nocturne en tentoonstelling.

Met Nightwatch wil het FOMU jong talent ondersteunen en in de kijker zetten. Door de organisatie van het volledige traject in handen te leggen van een ploeg jonge professionals, hebben deze jonge creatives/ondernemers zelf eigenaarschap over de programmatie van het FOMU. Hierbij is er bijzondere aandacht voor jong talent dat zelden of niet vertegenwoordigd worden in de kunstensector omwille van discriminatie of racisme