FOMU NL

Fo Mu Masculinities web res 92
Activiteit
06.08.2022

Museumnacht in het FOMU

Op de eerste zaterdag van augustus staat Antwerpen in teken van Museumnacht! Het FOMU doet samen met 19 andere Antwerpse musea en culturele instellingen zetten tussen 19 uur en 1 uur 's nachts de deuren wagenwijd open om het publiek te verrassen met een uitgebreid en uniek aanbod.

Het programma is speciaal voor Museumnacht opgesteld en is zo maar één keer te zien.

Activiteiten in het FOMU


 • SPEED TOURS (19u - 20u, expo Diana Markosian - Santa Barbara)

Kom naar de Speed Tours in het FOMU en volg een persoonlijke rondleiding doorheen de tentoonstellingen met een van de vier inspirerende gidsen. Verwacht je niet aan een standaard rondleiding, maar aan een persoonlijk verhaal vol inzichten en perspectieven waar je een hele museumnacht (en nog langer) verder over kan nadenken.

 • POETS HOUSE (20u - 21u, in de FOMU bib)

Even ontsnappen aan de drukte? Kom tot rust in een intieme setting in de FOMU bibliotheek en luister tijdens POETS HOUSE naar de stemmen van poëten Jaspe Azabe Habarurema en Lies Jo Vandenhende . Droom heerlijk weg of laat je prikkelen door de woorden en thema’s die een link vormen met de lopende expo’s in het museum.


 • LIVE PERFORMANCE: CHARLOTTE DE COCK (om 21u en om 23u, in Cinema Lumière)

De performance gaat over vrijheid en jezelf zijn, en de kracht te vinden te zijn. De Cock wordt beïnvloed door schrijvers als Jack Kerouac, en Hunter S. Thompson, filmmakers als Wes Anderson, Tim Burton, Polanski en Sophia Coppola; muziek van Nick Cave tot Schubert, maar ook door de natuur, in het bijzonder de woestijn.

De performance gaat door in de cinemazaal van Lumière (gelegen in het FOMU).

 • LIVE PERFORMANCE: JUELES (22u - 23u, inkomhal FOMU)

Kom kijken en luisteren naar een optreden van Jueles (19), een van de rijzende sterren in ons muzikale landschap. Ze was een van de negen finalisten van De Nieuwe Lichting op radiozender Studio Brussel. De jonge cultuurnetwerkster uit Sint-Gillis is klaar om de podia te veroveren met haar zelf geproducete R&B-nummers geïnspireerd door Prince, Destiny’s Child en Justin Timberlake. Het optreden gaat door in de inkomhal van het FOMU.


 • INSTALLATIE: AMAZONIA - FABIO MARTINEZ (19u - 23u, expo Bertien van Manen - Wish I Were Here)

Stap in een interactieve kaart van het Amazonegebied en ervaar met je eigen ogen welk effect de mens heeft op dit gevoelige ecosysteem. Je vindt deze installatie op de tweede verdieping van het FOMU (bij de expo Bertien van Manen - Wish I Were Here)DOORLOPEND:

 • De tentoonstellingen van Diana Markosian, Bertien van Manen en .tiff 2022 zijn de ganse avond geopend.
 • Combineer je bezoek aan het FOMU met een lekkere hap en een drankje op het terras van het FOMUcafé, op het gelijkvloers van het museum. Het FOMUcafé wil een plek zijn zoals elk kunstencentrum er één zou moeten hebben: een plek om te ontmoeten, een plek om ontdekkingen te doen en een plek om van gedachten te wisselen. Vanavond zijn de gerechten geïnspireerd op de activiteiten in het museum.
Praktische info
 • Met één ticket bezoek je op Museumnacht alle deelnemende musea. Er is dit jaar een gelimiteerd aantal tickets beschikbaar. Zorg dat je de nacht niet mist en koop je ticket in voorverkoop.
 • Ben je in het bezit van een A-kaart met kansentarief? Dan mag je gratis naar Museumnacht. Zorg er wel voor dat je online een ticket aanvraagt via de ticketshop.
 • Er zijn dit jaar een beperkt aantal tickets beschikbaar. Als de tickets op de avond zelf nog niet zijn uitverkocht, kan je ook op de dag zelf of tijdens het evenement een ticket aanschaffen via de webshop. Het is niet mogelijk om bij de balies in de musea een ticket te kopen. Let wel op: na 19 uur op de dag van Museumnacht is de ticketprijs €18.
 • Wil je meer tijd om te ontdekken wat de Antwerpse musea jou te bieden heeft? Met je polsbandje kan je de hele maand augustus gratis jouw favoriete museum bezoeken.