FOMU NL

BRYN 1
Bryn © Selen Alexa
Activiteit
11.03.2022

Masculinities Nocturne #4

Deze laatste Masculinities Nocturne sluiten we feestelijk. Verwacht je aan een avondvullend programma met een screening van de film 'The Life of Fathers', een panelgesprek over 'Power, Patriarchy & Space', leen Artist Talk van Liz Johnson Artur, live muziek door Bryn en een afterparty i.s.m. Vice

Jaouad Alloul is je host voor de avond. De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open en in het FOMU-café kan je iets eten en drinken.

PROGRAMMA

  • 19u: Deuren
  • 19u30: Film 'The Life of Fathers'
  • 20u: Panelgesprek 'Power, patriarchy & space'
  • 21u00: Live music Bryn
  • 21u30: Artist talk Liz Johnson Artur
  • vanaf 22u30: Afterpary i.s.m. Vice

De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open.
Plaatsen zijn beperkt, vooraf reserveren is aanbevolen.

PANELGESPREK: POWER, PATRIARCHY & SPACE

Hoe patriarchaal zijn onze instellingen en de kunstensector? Wie heeft de macht en wie neemt ruimte in?

De panelleden onderzoeken hoe macht herverdeeld kan worden en hoe we samen constructief kunnen bouwen aan inclusiviteit. Dat houdt ook in dat we veiliger ruimtes creëren waarin witheid en gender geen dominante factoren zijn.

Moderator Layla El-Dekmak gaat het gesprek hierover aan met Fatima-Zohra Ait El Maâti, Moussa Don Pandzou en Marwan Magroun.

Layla El-Dekmak

Layla El-Dekmak is journalist, radio – en podcastmaker. Voor Radio 1 maakte ze begin dit jaar nog LIJF, een podcastreeks over hoe we naar onze lichamen kijken en wat dat zegt over ons en onze maatschappij. Verder maakte en presenteerde ze bij diezelfde zender Zandman, Dubbelbloed en Reis Rond de Wereld. Voor televisie maakte ze de documentaire reeks Terug Naar Rwanda (Canvas).

Als maker is ze steeds gedreven door het spanningsveld tussen journalistiek en activisme, de marge en de mainstream, de grote maatschappelijke uitdagingen en de impact hiervan op het individu

Fatima-Zohra Ait El Maâti

Fatima-Zohra Ait El Maâti is een Brussels-based documentairemaakster, onder andere van de documentaire “My Grandmother Is Not A Feminist” die in 2020 werd geprezen door het New York Festival of Amazigh Film. In 2019 richtte ze het Imazi.Reine collectief op, een decoloniaal feministisch collectief gedreven door zelfbeschikkingsrecht waar thema’s zoals spiritualiteit, gender, seksualiteit, mentale gezondheid, … bespreekbaar worden gemaakt door middel van kunst. Daarnaast is ze vooral actief in artistieke programmatie, met name als de nieuwe coördinatrice van Darna, het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis.

Moussa Don Pandzou

Don Pandzou is medeoprichter van Waka Waka Generation, een organisatie die zich richt op de Afrikaanse en Belgische jongerengemeenschap. Van 2016 tot 2019 werkte Don als beleidsmedewerker armoede en superdiversiteit bij de Ambrassade.
Don bracht dit jaar, samen met StampMedia reporter Lieven Miguel Kandolo, het boek ‘Yaya na Leki’ uit over dekolonisatie, racisme en identiteit. Hij groeide op in verschillende culturen en werkte voorbije jaren rond de identiteitsvraagstukken van Sub-Saharaanse diaspora. In zijn zoektocht van waar hij komt en wie hij in deze samenleving is, geraakte hij in contact met de thema dekolonisatie.

Marwan Magroun

Marwan Magroun is een Nederlands-Tunesische commerciële en documentaire fotograaf en filmmaker. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur. Magroun streeft ernaar om beeldcultuur toegankelijker en inclusiever te maken door gebruik te maken van de kunst van het vertellen van verhalen. Magroun was curator voor het Nederlands Fotomuseum, gastdocent voor de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, jurylid voor de Fotobond en De Kracht van Rotterdam en geeft portfolioreviews aan studenten van de St Joost School of Art & Design en enkele andere fotografen.

Layla El Dekmak

Layla El Dekmak

Marwan Magroun

Marwan Magroun

Moussa Don Padzou

Moussa Don Pandzou

Fatima Zohra

Fatima-Zohra Ait El Maâti

LIVE MUSIC: BRYN

De Brusselse pop singer-songwriter BRYN heeft een heel verhaal achter zich. De Rwandese vluchteling volgde zijn dromen in de muziekwereld - tegen het advies van zijn leraren en ouders in, die hem wilden aansporen tot academische studies.

Hij verhuisde tijdens zijn jeugd, tot hij zich vestigde in het land dat hij nu zijn thuis noemt. In 2011 begon hij met het schrijven van liedjes terwijl hij in een asielzoekerscentrum woonde, waar hij zichzelf gitaar leerde spelen. Hij speelde zijn composities regelmatig voor een vriend daar die hem "The Brain" noemde als een manier om hem aan te moedigen in zijn passie: zo werd het project BRYN (uitgesproken als "brain") geboren. Zijn eerste EP 'Middle 8' is intussen uit, waaronder de singles 'A Degree', 'Teenage Dreams' en 'LTIWYL '.

BRYN 1
Bryn © Selen Alexa

ARTIST TALK: LIZ JOHNSON ARTUR

Deze nocturne maakt deel uit van een uitgebreid activiteitenprogramma bij de expo 'Masculinities: Liberation through Photography'.
Deze reeks activiteiten, die werd opgesteld in co-creatie met kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul, onderzoekt hoe mannelijkheid vandaag uitgedragen, beleefd en gevormd wordt.

Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op wat mannelijkheid kan betekenen om in dialoog te treden, te inspireren en te verbinden.