FOMU NL

FEMALE1
Female Takeover © Nisran
Activiteit
24.02.2022

Masculinities Nocturne #3

Het FOMU gooit ‘s avonds de deuren open! Verwacht je aan een avondvullend programma met een een panelgesprek over 'Women on Men', een interview met de Nederlandse fotograaf Hans Eijkelboom en een performance door Female Takeover

Jaouad Alloul is je host voor de avond. De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open en in het FOMU-café kan je iets eten en drinken.

PROGRAMMA

  • 19u: Deuren
  • 20u: Panelgesprek 'Women on Men'
  • 21u: Performance Female Take Over
  • 21u30: Interview Hans Eijkelboom door Anne Ruygt (FOMU)

De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open.
Plaatsen zijn beperkt, vooraf reserveren is aanbevolen.

PANELGESPREK: WOMEN ON MEN

De tentoonstelling Masculinities werd samengesteld door een vrouwelijke curator. Wat gebeurt er wanneer vrouwen het narratief over mannen bepalen (en niet andersom, zoals zo vaak)? Als je de rollen omdraait en vrouwen mannen in beeld laat brengen, komt de female gaze centraal te staan. Kan je daarmee ook eeuwenoude machtsstructuren omverwerpen? En hoe zou een Feminities-expo eruitzien?

Moderator Aimée-Fidele Mukunde spreekt met o.a. Alona Pardo en Laure Cottin Stefanelli.

Alona Pardo

Alona Pardo is al meer dan tien jaar curator bij Barbican Art Gallery in Londen. Ze stelde tal van tentoonstellingen samen steeds met een focus op fotografie en film, waaronder recent: Masculinities: Liberation through Photography (2020); Trevor Paglen: From Apple to Anomaly (2019); Dorothea Lange: Politics of Seeing (2018); Vanessa Winship: And Time Folds (2018); Another Kind of Life: Photography on the Margins (2018); Richard Mosse: Incoming (2017) and Strange and Familiar: Britain as seen by International Photographers (with Martin Parr; 2016)
Pardo heeft een bijzondere interesse in werk dat bestaat op het snijvlak van sociaal activisme, esthetiek en identiteit.

Laure Cottin Stefanelli

Laure Cottin Stefanelli is een Franse beeldend kunstenaar en filmmaker gevestigd in Brussel en Parijs. Ze studeerde literatuur en film aan de Universiteit van Parijs III en studeerde af in Foto-Video aan de École des Arts Décoratifs de Paris. Stefanelli heeft verschillende residenties voltooid, waaronder het Hoger Instituut Voor Schone Kunsten, HISK (BE). Haar werk werd tentoongesteld en vertoond in onder meer het FOMU, WIELS – Contemporary art centre (Brussel, BE); États Généraux du Film Documentaire (Lussas, FR) ; KANAL – Centre Pompidou (Brussel, BE) ; Belo Horizonte Internationaal Kortfilmfestival (BR) ; Kasseler Dok-festival (Kassel, DE); Biënnale van Moskou (RU) ; Kunst Brussel (BE) ; FIDMarseille (FR).

Haar eerste middellange film 'No blood in my body' ontving de short film prize op Écrans Documentaires d’Arceuil (FR).

ALONAP1

Alona Pardo

Portrait Laure Cottin lores

Laure Cottin Stefanelli © Manuel Wetscher

INTERVIEW: HANS EIJKELBOOM

Anne Ruygt (FOMU) gaat in gesprek met Hans Eijkelboom. Eijkelboom (1949) is een in Arnhem geboren fotograaf en conceptueel kunstenaar. Hij volgde opleidingen aan de academies van Den Bosch en Arnhem en was onderdeel van Ateliers ’63 in Haarlem. Het werk van Eijkelboom gaat vaak over identiteit. In zijn fotografische series legt hij patronen en verbanden bloot.

ARTIST1

Beeld links: Hans Eijkelboom © Hans Eijkelboom
Beeld rechts: The Ideal Man, 1978 © Hans Eijkelboom

FEMALE1

Female Takeover © Nisran

PERFORMANCE:FEMALE TAKEOVER

Female Takeover is een Antwerps collectief van jonge vrouwen die hun krachten bundelen. Via dans, muziek, woord en zang kaarten ze universele thema’s als discriminatie, ongelijkheid, feminisme... aan.

Het collectief is opgericht in 2015 vanuit het idee om de “sisterhood” binnen de artistieke scene te versterken. Ze willen een stimulans zijn voor vrouwen in het algemeen, maar ook voor diegenen die via een artistieke weg iets willen betekenen. Dat doen ze via theater-en dans producties, worshops en events.

De kracht van diversiteit is een belangrijke waarde voor hen, zowel binnen- als buiten het collectief, als in de maatschappij. Female Takeover brengt verschillende individuen vanuit verschillende achtergronden en disciplines samen.

Deze nocturne maakt deel uit van een uitgebreid activiteitenprogramma bij de expo 'Masculinities: Liberation through Photography'.
Deze reeks activiteiten, die werd opgesteld in co-creatie met kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul, onderzoekt hoe mannelijkheid vandaag uitgedragen, beleefd en gevormd wordt.

Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op wat mannelijkheid kan betekenen om in dialoog te treden, te inspireren en te verbinden.