FOMU NL

CHANTI1
Activiteit
20.01.2022

Masculinities Nocturne #2

Het FOMU gooit ‘s avonds de deuren open! Verwacht je aan een avondvullend programma met een Artist Talk van de Amerikaanse fotograaf Andrew Moisey, een panelgesprek over 'Fraternities - Brotherhood vs. Toxic', en live muziek door Shaka Shams.

Jaouad Alloul is je host voor de avond. De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open en in het FOMU-café kan je iets eten en drinken.

PROGRAMMA

  • 19u: Deuren
  • 20u: Artist talk Andrew Moisey
  • 21u: Panelgesprek "Fraternities: Brotherhood vs Toxic"
  • 21u30: Live music Shaka Shams

De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open.
Plaatsen zijn beperkt, vooraf reserveren is aanbevolen.

ARTIST TALK: ANDREW MOISEY

Andrew Moisey is de auteur van het fotoboek 'The American Fraternity' en 'The Photographic World Picture'. Moisey, geboren in Indiana en opgegroeid in Philadelphia, behaalde zijn doctoraat in film en media aan de University of California, Berkeley, waar hij zeven jaar lang de studentenvereniging van zijn jongere broer fotografeerde. Moisey is momenteel hoogleraar Kunstgeschiedenis en Visuele Studies aan de Cornell University in Ithaca, New York.

MOISEY1

Beeld links: Andrew Moisey © James Moisey
Beeld rechts: The American Fraternity: An Illustrated Ritual Manual, 2018 © Andrew Moisey

PANELGESPREK: FRATERNITIES: BROTHERHOOD VS. TOXIC

Mannenclubs, studentenverenigingen, broederschap. Waar ligt de grens tussen verbondenheid en geldingsdrang? Welke eisen worden iemand opgelegd om erbij te horen als jongen of man?

In dit panel gaan de gesprekspartners dieper in op toxische mannelijkheid, geweld en discriminatie binnen mannelijke groepen. Ze onderzoeken ook de nood aan nieuwe vormen om samen te komen en kwetsbaar te kunnen zijn.

Moderator Jozefien Daelemans gaat hierover in gesprek met Nozizwe Dube, Katrien Van der Heyden & Sebastian Steveniers.

Jozefien Daelemans

Jozefien Daelemans is voormalig hoofdredacteur van Charlie Magazine en freelance mediamaker en schrijver. In 2019 schreef ze het boek ‘De naakte waarheid, body bullshit ont(k)leed’ over beeldvorming in de media en gendergelijkheid. Vandaag is ze columnist bij De Standaard en host ze samen met Dalilla Hermans de podcast KEIHARD, waarin ze ongefilterd hedendaagse thema’s bespreken. Daarnaast werkt ze aan het scenario van een eerste fictiereeks.

Nozizwe Dube

Nozizwe Dube is juriste gespecialiseerd in internationaal en Europees recht en publiekrecht. Ze is ook oud voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad (2015 - 2018). Tijdens haar studies aan de KU Leuven was ze coördinator van UNDIVIDED for KU Leuven, een diversiteitsplatform geleid door studenten die werken rond dekolonisatie, gender, LGBTQ+ studenten en intersectionaliteit. Ze is genomineerd als Young European of 2017, een prijs uitgereikt door de Schwarzkopf Stiftung aan jongeren voor hun maatschappelijk engagement. Nozizwe is geboren in Zimbabwe en is op haar veertiende met haar moeder, een vluchteling, in België herenigd.

Katrien Van der Heyden

Katrien Van der Heyden is gender experte. Ze specialiseerde zich in gender en mannelijkheid en publiceerde hierover in 2018 een boek: 'Is Bont en blauw een Mannenkleur?' In haar werk als consultant probeert ze organisaties en overheden te begeleiden in het loslaten van gender stereotypen, ze geeft hierover training en begeleidt organisaties in de opmaak van diversiteitsplannen. Katrien is daarnaast ook amateurfotografe, gespecialiseerd in nachtfotografie.

Sebastian Steveniers

Sebastian Steveniers is een documentaire fotograaf, die als fotojournalist voor de Belgische krant De Standaard werkt en dagelijks portretten en verhalen maakt. Daarnaast werkt hij aan verschillende langlopende documentaire projecten. Hij voelt zich aangetrokken tot ongewone onderwerpen en verhalen, die niet mainstream zijn en dikwijls moeilijk te benaderen .

JOZEFI1

Jozefien Daelemans © Alexia Leysen

NOZIZW1

Nozizwe Dube © Tessa Delbeke

KATRIE1

Katrien Van der Heyden

Sebastian Steveniers

Sebastian Steveniers

PERFORMANCE: SHAKA SHAMS

Shaka Shams is een 21-jarige rapper en poëet uit Antwerpen. Hij is bekend met de vele subgenres binnen hiphop maar benadert het op een alternatieve manier. Hij wilt het machtige krijgervermogen van Zulu bezitten en transformeren in creativiteit en je aansporen om alle emoties van zijn muziek te voelen terwijl je er nog steeds van geniet.

Deze nocturne maakt deel uit van een uitgebreid activiteitenprogramma bij de expo 'Masculinities: Liberation through Photography'.
Deze reeks activiteiten, die werd opgesteld in co-creatie met kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul, onderzoekt hoe mannelijkheid vandaag uitgedragen, beleefd en gevormd wordt.

Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op wat mannelijkheid kan betekenen om in dialoog te treden, te inspireren en te verbinden.