FOMU NL

Menu
Knutseltip 03 CAMERA
Activiteit
Altijd beschikbaar

Knutseltip
DIY camera (5+)

  • Prijs Gratis
  • Datum Altijd beschikbaar

Steek je handen uit de mouwen en bouw – met deze FOMU knutseltip – helemaal zelf een camera. Voor handige harry’s en harrietta’s vanaf vijf jaar.

Benodigdheden vind je in en rond het huis (kartonnen doosje, flesdopjes, touwtje, wc-rolletje, …). Post of stuur ons nadien gerust een foto van het eindresultaat!

Download de pdf-versie en volg de stappen.

Wat heb je nodig?

. een gesloten kartonnen doos ter grootte van je hand. Dat kan een lege doos zijn van pasta, hagelslag, rijst, of andere etenswaren. Heb je dit niet? Dan kan je zelf met karton en tape een doosje knutselen.
. een strookje (stevig) papier, van ongeveer 2-4 cm breed en 10-15 cm lang
. een leeg yoghurtpotje, wc-rolletje, kartonnen beker of een grote dop (bijvoorbeeld van een bus wasmiddel).
.
een vijftal flesdoppen, stukjes kurk, knoopjes, kroonkurken, parels, stukjes rietjes of satéstokjes
.
een stuk touw of dun stof van ongeveer 1 meter lang. Dat kan een stukje wasdraad of lint zijn, macramé-touw, of aan elkaar geknoopte veters.
.
knutselmateriaal: schaar, lijm, plakband, verf, papier, stiften...

HOE MAAK JE HET?

STAP 1: MAAK DE ZOEKER/HET KIJKGAT
Plooi een kijkgaatje in een strook stevig papier. Maak 4 plooilijnen in het midden van de strook, steeds op ongeveer 1 cm uit elkaar. Plooi deze in de vorm van een bruggetje. Kleef de strook op de bovenkant van de doos.

STAP 2: BEVESTIG DE LENS
De kartonnen doos wordt de body van je camera, waarop je alle knoppen en onderdelen vindt. Kleef een een wc-rolletje, yoghurtpotje, kartonnen beker of een grote dop op de voorkant van de doos. Dit is de lens van je camera.

STAP 3: VERSIER JE CAMERA
Versier je kartonnen doos en lens met verf, papier, stiften… Je kan ook een kleurrijke tekening maken en die rond je doosje lijmen.

STAP 3: KNOPJES
Bevestig alle knopjes op je camera. Dit doe je door flessendopjes, kurken, parels etc op je doosje te kleven. Begin met de knop bovenaan, om een foto te maken. Wat moet je camera nog meer kunnen en welke knopjes heeft jouw camera? Een knopje waarmee je alles in zwart-wit ziet? Een slow-motion knopje? Een knopje dat de tijd doet stilstaan? Een knopje waardoor iedereen heel hard begint te lachen en ‘spaghetti’ begint te roepen?

STAP 4: CAMERARIEM
Steek een touwtje door je camera of kleef het vast aan de body/doos. Nu kan je de camera overal mee naartoe nemen.

KLAAR!

Je camera is klaar. Ga als een echte fotograaf op ontdekkingstocht in je huis. Wat ga je allemaal fotograferen? Maak een foto van je huisgenoten, je huisdieren en de planten in huis. Kies één kleur en fotografeer alleen maar dingen in die kleur. Maak een foto van heel dichtbij en een foto van heel ver weg. Kan je een foto maken waarop het lijkt dat je ergens anders bent (niet in je kot)?

Extra tip! Je kan op kleine stukjes papier de foto’s tekenen die je zou maken. Die kan je dan op de achterkant van je camera kleven, net zoals bij een digitale camera.