FOMU NL

Victoria
'Victoria', Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer & Isabelle Tollenaere
Activiteit
20.02.2022

Filmavond i.s.m. WANDA Collective Okht Elmarhoum & Victoria

  • Datum 20.02.2022
  • Uur 17:00 - 20:00
  • Locatie Cinema Lumière Antwerpen

Cinema Lumière en het FOMU slaan de handen in elkaar voor een filmprogramma rond Masculinities. We nodigen gastcuratoren uit om een programma samen te stellen.

WANDA is een onafhankelijke actiegroep regisseuses van publieksfilms tot arthouse-cinema, van creatieve documentaires tot animatiefilms, van experimenteel werk tot series die de institutionele ongelijkheid in de Vlaamse filmsector aankaart.

WANDA kiest twee films: Okht Elmarhoum van Maja Ajmia Yde Zellema en Victoria van Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer en Isabelle Tollenaere.

OKHT ELMARHOUM
Maja Ajmia Yde Zellema (België, 2019, 24 min)

Als Aya's 10-jarige oudere broer overlijdt, klampt ze zich vast aan de vriendengroep van haar broer. In hun rouw en pijn zijn ze verenigd. Okht Elmarhoum is een huis-clos, een gesloten film die plaatsvindt binnen, in de kamer van de overledene, de dag na zijn dood. Verdriet, solidariteit en tederheid worden er gedeeld tussen zeven jonge mannen en een klein meisje.

FILMVERTONING + NAGESPREK met regisseur Maja Ajmia Yde Zellama

Oht elmahroum
still uit Okht Elmarhoum
VICTORIA
Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer, Isabelle Tollenaere (België, 2020, 71 min)

In de woestijn van Zuid-Californië ligt een stad die nooit is afgeraakt: California City. Tot in de puntjes uitgetekend, moest deze stad zo groot worden als Los Angeles, maar vandaag ligt de woestijnstad er onaf en stoffig bij. Het is een plek die past bij grootse dromen; bij mensen die op zoek zijn naar een nieuw en beter leven. Lashay T. Warren is één van hen. Hij blijft proberen aan het verleden te ontsnappen en zichzelf steeds opnieuw uit te vinden, net als de stad die haar dromen nog lang niet heeft waargemaakt, maar ook nog niet heeft opgeborgen.
Victoria is als een visuele zwerftocht waarin de realiteit en het imaginaire elkaar ontmoeten en waarin Lashay T. Warren als een hedendaagse pionier zijn eigen pad uitzet en zijn sporen achterlaat.

Distributie: Dalton

FILMVERTONING + NAGESPREK met één van de regisseurs

Victoria warren
still uit Victoria

Deze screening vindt plaats in Cinema Lumière, de stadsbioscoop in het FOMU. Ingang via Lakenstraat.

Deze filmscreening maakt deel uit van een uitgebreid activiteitenprogramma bij de expo 'Masculinities: Liberation through Photography'. Deze reeks activiteiten, die werd opgesteld in co-creatie met kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul, onderzoekt hoe mannelijkheid vandaag uitgedragen, beleefd en gevormd wordt. Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op wat mannelijkheid kan betekenen om in dialoog te treden, te inspireren en te verbinden.

Cinema Lumière en het FOMU slaan de handen in elkaar voor een aangepast filmprogramma rond Masculinities. We nodigen gastcuratoren uit om een programma samen te stellen.

Deel pagina