FOMU NL

JEANNE DIELMAN 3
Activiteit
10.03.2024

Film: Jeanne Dielman - Chantal Akerman

In het kader van de tentoonstelling Her Voice – Echoes of Chantal Akerman, vertoont Lumière Antwerpen een reeks van drie Chantal Akerman films: ‘News From Home‘, ‘je tu il elle‘ en ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles‘.

‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ is de beste film aller tijden. Zo blijkt althans uit een tienjaarlijkse bevraging door Brits filmmagazine Sight & Sound bij meer dan 1600 filmexperts en -professionals. Chantal Akerman staat in cinefiele kringen al langer bekend als één van de beste regisseurs van de wereld, maar eerder deze maand viel de Brusselse cineaste een van de grootste eren mogelijk te beurt. Door de resultaten van deze bevraging komt ze in een lijstje terecht met niemand minder dan Orson Welles en Alfred Hitchcock, die met ‘Citizen Kane’ en ‘Vertigo’ de twee vorige laureaten waren.

De film volgt drie dagen in het leven van Jeanne Dielman, een alleenstaande moeder die de eindjes tracht aaneen te knopen door iedere dag, tijdens de schooluren, een andere man op haar kamer te ontvangen. Haar verder banale leven kent een uitgemeten structuur. Al haar dagen volgen hetzelfde patroon en elke taak handelt ze op haar eigen afstandelijke manier af. Tot er iets verandert en het ritme van haar leven wordt doorbroken.

Praktische informatie
  • Cinema Lumière Antwerpen is de stadsbioscoop gevestigd in het FOMU. Ingang via Lakenstraat 14.
  • Ticketverkoop verloopt via Cinema Lumière Antwerpen. Zie website voor meer info
Her Voice - Echoes of Chantal Akerman in FOMU

De groepstentoonstelling Her Voice - Echoes of Chantal Akerman  brengt nieuw en recent werk samen van zeven internationale kunstenaars, geïnspireerd door de Belgische filmmaker Chantal Akerman. Wat betekent het vandaag om vrouw, kunstenaar, moeder, dochter of geliefde te zijn? Aan de hand van fotografie, video en installaties geven Manon de Boer, Moyra Davey, Gabby Laurent, Frida Orupabo, Joanna Piotrowska, Collier Schorr en Carmen Winant persoonlijke antwoorden op die vraag.

De tentoonstelling loopt van 27 oktober 2023 tot 10 maart 2024.

Deel pagina