FOMU NL

BERTIE3
Bertien van Manen, Binder 25, Sheet 892_1, uit de publicatie Archive, MACK, 2021 © Bertien van Manen
Activiteit
29.05.2022

Artist Talk: Bertien van Manen

Hripsimé Visser, voormalig conservator fotografie bij het Stedelijk museum Amsterdam, gaat met Bertien van Manen in gesprek over haar werk. Aansluitend is er een moment voorzien ter interactie en een signeersessie.

Op 29 mei 2022 zal Hripsimé Visser in gesprek gaan met Bertien van Manen, die sinds de jaren ’70 het dagelijks leven fotografeert van de mensen die ze tijdens haar reizen ontmoet. Het zijn de terloopse, rommelige momenten die Bertien van Manen het meest interesseren.

Met haar simpele kleinbeeldcamera weet ze dicht op de huid van haar onderwerpen te komen. Door haar empathische blik ontwikkelt ze een eigen intieme vorm van documentaire, waarmee ze haar tijd ver vooruit is.
De retrospectieve Wish I Were Here in het FOMU laat je meekijken over van  Manens schouder.

Programma
  • 16u – 17u: Artist Talk: Bertien van Manen in gesprek met Hripsimé Visser
  • 17u – 17u15: Q&A
  • 17u15 – 17u30: signeersessie
Praktische info

Een museumbezoek is inbegrepen in je ticket (enkel geldig op 29.05.2022)
Voertaal voor deze talk is Nederlands.

Het FOMU schenkt alle opbrengsten van deze talk aan ARTISTS at RISK. ARTISTS at RISK is een non-profit organisatie op het snijvlak van mensenrechten en kunst. Sinds 2013 werkt AR samen met non-profitorganisaties en overheidsinstanties om kunstenaars te helpen die politiek gevaar lopen en op de vlucht zijn voor onderdrukking en oorlog. Meer info op www.artistsatrisk.org

BERTIE1

Bertien van Manen, Amanda on porch, Cumberland, from the series Moonshine, 1987 © Bertien van Manen

BE44 C51

Bertien van Manen, Weifang Travelling, uit de serie East wind west wind, 1999 © Bertien van Manen

BEE35 E1

Bertien van Manen, Odessa, Ljalja, from the series: Let’s sit down before we go, 1991 © Bertien van Manen

"Dit is het archief van een reizigster, een avonturierster, een onafhankelijke geest, van een vrouw die altijd en overal in staat is contact te leggen en daaraan steeds weer een bijzondere vorm weet te geven", zo omschrijft Hripsimé Visser het werk van van Manen in het boek Bertien van Manen - Archive (MACK, 2021).

"Voor veel vrouwen was de camera het eerste instrument waarmee zij in alle vrijheid ruimte konden geven aan hun creativiteit, ongehinderd door zogenaamde, door een mannelijke kunstwereld ingestelde, academische wetten en beperkingen. Van die vrijheid heeft Bertien van Manen ten volle gebruik gemaakt."