FOMU NL

08 Cornelis Anthonisz Babel LO RES
Activiteit
17.11.2022

Artist Talk Aglaia Konrad

Op 17 november is de Brusselse kunstenaar Aglaia Konrad te gast in het FOMU voor een exclusieve Artist Talk over haar werk.

Programma
  • 19u: deuren
  • 19u - 20u: vrij bezoek aan de expo
  • 20u - 21u30: Artist Talk Aglaia Konrad

Kunstenaar Aglaia Konrad (Salzburg, 1960) heeft een aanstekelijke fascinatie voor architectuur. Sinds de jaren 90 fotografeert ze stedelijke processen in uiteenlopende metropolen. Als een archeoloog onderzoekt Konrad de betekenislagen van de stad – van de materiaalkeuzes tot achterliggende ideologieën. Door de jaren heen heeft ze een indrukwekkend archief opgebouwd, dat het vertrekpunt vormt voor haar fotoseries, -boeken en installaties, via telkens nieuwe lezingen van het materiaal.

Op uitnodiging van het FOMU ontwikkelde Konrad speciaal voor deze zaal de tentoonstelling Umbau (Duits voor ‘verbouwing’, ‘verandering’). Centraal staat haar nieuwe fotoreeks over de Gentse Boekentoren, ontworpen door kunstenaar-architect Henry van de Velde. De titel Umbau verwijst niet alleen naar de recente renovatie van dit iconische gebouw, maar evengoed naar Konrads maakproces: van constructie naar deconstructie en vice versa. Haar benadering is zowel speels als precies. Met uitvergrotingen en omkeringen wijst ze op datgene wat voor ons ligt, maar niet wordt opgemerkt.