FOMU FR

nieuws

Nieuwe aankopen Collectie Vlaamse Gemeenschap ondergebracht in het FOMU

Longread février 2022

Vorig jaar maakte de Vlaamse overheid een uitzonderlijk groot aankoopbudget van 3,98 miljoen euro vrij voor kunstaankopen voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Hiermee kocht ze 281 kunstwerken van 180 kunstenaars. De selectie werd gemaakt door een commissie van onafhankelijke curatoren en experten uit de zes Vlaamse musea voor Hedendaagse kunst zijnde het FOMU, M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE, M Leuven en Middelheimmuseum.

Vincen Beeckman lores
Slow it down lores
Octopus lores
1954 S4 A4631 lores
12 times falling lores
CLOUDS PRISM lo res

De werken maken nu deel uit van de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap en door deze 6 hedendaagse kunstmusea in bewaring genomen.

De aankopen zijn bedoeld om de kunstensector toekomstperspectief te bieden tijdens de coronacrisis. Met deze kunstaankopen geeft de Vlaamse overheid in 2021 een grote stimulans aan de beeldende kunstsector, die zowel de kunstenaars als de betrokken galeries rechtstreeks ten goede komt. Ter vergelijking: in 2020 was voor de aankopen in het totaal een budget van 150.000 euro beschikbaar.

Het werk van deze kunstenaars wordt ondergebracht in de collectie van het FOMU: Sammy Baloji, Vincen Beeckman, Charif Benhelima, Tom Callemin, Bieke Depoorter, Sanne DeWilde, Geert Goiris, Tine Guns, Aglaia Konrad, Mous Lamrabat, Massao Mascaro, Katja Mater, Vincent Meessen, Mashid Mohadjerin, Grace Ndiritu, Camille Picquot, Max Pinckers,Léonard Pongo, Veronika Pot, Dries Segers, Laure Cottin Stefanelli, Beat Streuli, Sine VanMenxel, Sybren Vanoverberghe, Kristof Vrancken.