FOMU FR

CHANTI1
Sam Contis, Untitled (Neck), 2015 © Sam Contis
Activité
16.12.2021

Masculinities Nocturne #1

Het FOMU gooit ‘s avonds de deuren open! Verwacht je aan een avondvullend programma met een panelgesprek over wat 'masculinities' in 2021 betekenen, met live muziek door Abraham Blue, en een artist talk van fotograaf Sam Contis.

Jaouad Alloul is je host voor de avond. De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open en er is gelegenheid om iets drinken en eten.

PROGRAMMA

  • 19u: Doors
  • 20u: Panelgesprek "What are masculinities anno 2021?"
  • 21u: Performance Abraham Blue
  • 21u30: Artist talk Sam Contis
  • 22u30: Museum sluit

De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open.

PANELGESPREK

Wat is mannelijkheid? Welke beeldvorming bestaat er rond mannelijkheid en hoe toxisch is de perceptie rond mannelijkheid? Het is een gesprek dat moderator Jaouad Alloul graag aangaat met Nicola Brajato (PhD researcher in mode & gender studies), Koen Dedoncker (..) en Julius Thissen (...)

Jaouad Alloul

Kunstenaar & ondernemer Jaouad Alloul is een artistieke kameleon bij uitstek. In 2020 werd Jaouad door NRC geselecteerd als één van de 101 nieuwe talenten op cultureel gebied. In datzelfde jaar werd hij door de jury van het Theaterfestival als #nieuwjong geselecteerd. Hij speelde reeds 50 keer zijn solovoorstelling ‘De Meisje’ en tourt momenteel met zijn debuutalbum ‘Messias’. Hij speelt graag met het thema gender en gaat controversiële thema's niet uit de weg. Zijn comfortzone verlaten ervaart Jaouad als een absolute must die hij combineert met een onstuitbare drang om verhalen te vertellen. Zingen, acteren, dansen, presenteren, regisseren, fotografie, film, kunst & mode zijn voor hem één grote speeltuin. Zijn activisme en ondernemerschap komt naar voren wanneer hij bruggen slaat tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is.

Nicola Brajato

Nicola Brajato is een doctoraatsstudent in mode- en genderstudies aan de Universiteit Antwerpen, gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO). Zijn huidige onderzoek heeft als doel de impact van de Antwerpse mode te onderzoeken bij het hervormen van het idee van mannelijkheid, het mannelijk lichaam en mannenkleding. Hij heeft artikelen gepubliceerd over de relatie tussen mode, mannelijkheid en het lichaam in Critical Studies in Fashion & Beauty (Intellect), Dune: Writings on fashion, project and visual culture(FlashArt), The Culture, Fashion and Society Notebook (Pearson Mondadori), en Critical Studies in Men’s Fashion (Intellect).

Koen Dedoncker

Koen Dedoncker is projectcoördinator bij vzw ZIJN - Beweging tegen Geweld, een organisatie gespecialiseerd in campagnes en projecten rond de preventie van huiselijk en seksueel geweld. Hij is momenteel ook voorzitter van MoveMen. MoveMen engageert jongens en mannen om zich actief in te zetten voor gendergelijkheid en geweldpreventie. MoveMen sensibiliseert en informeert over stereotypen en schadelijke percepties van mannelijkheid, en hoe deze percepties gerelateerd zijn aan gender(on)gelijkheid, relaties, discriminatie, privileges, en geweld. De laatste jaren werkt Koen specifiek met jongens en mannen in projecten rond gendergelijkheid en de promotie van positieve modellen van mannelijkheid in verschillende settings.

Julius Thissen

Julius Thissen (1993, Nederland) woont en werkt in Arnhem. Thissen onderzoekt met diens werk noties van gemeenschap en representatie, mannelijkheid, sport en competitie. Met hun fotografisch werk, voortgekomen uit hun praktijk als performancekunstenaar, wil Thissen verhalen creëren die de dunne lijn tussen presteren en falen onderzoeken. Deze relaties zijn sterk verbonden met de hedendaagse prestatiegerichte cultuur en de invloed van sociale verwachtingen op ons gedrag. Het werk heeft ook betrekking op diens persoonlijke ervaringen als genderqueer persoon. Thissen verzet zich tegen het rigide en vaak binaire narratief dat wordt opgelegd aan transgender en queer personen. Thissen is genomineerd voor de Hendrik Valk Prijs, Arnhemse Nieuwe en de Warsteiner Blooom Awards. In 2017 ontving Thissen een werkbijdrage Jong Talent en in 2020 een Projectinvestering van het Mondriaan Fonds.

JAOUAD4

Jaouad Alloul ©Victor Verheyden

Koen Dedoncker

Koen Dedoncker

JULIUS1

Julius Thissen © Julius Thissen

Nicola Brajato

Nicola Brajato

ABRAHAMBLUE (LIVE MUSIC)

Abrahamblue, gevestigd in Antwerpen, groeide op met een complexe liefde voor muziek, die hij in de loop der jaren heeft gecultiveerd door te luisteren naar een breed spectrum aan stijlen; klassieke Arabische zangers zoals Fairuz, Abdel Halim Hafez, maar ook door te dansen op Michael Jackson of door gefascineerd te raken door klassiekers van Beethoven en Bach.

Blue leerde zichzelf piano, gitaar, en drum spelen. Hij experimenteerde met zingen en het vinden van zijn eigen melodieuze "groove". Met slechts een freestyle wist hij een 'Most Promising Artist Of The Year' te scoren bij de Redbull Elektropedia Awards. Meer geïnteresseerd in het bestuderen van muziek dan in het uitbrengen van snelle albums, evolueerde Abraham naar producing en songwriting. Zijn debuut-EP 'Tracks I Made Last Summer' kreeg steun van BBC1, was 'Catch of the Day' op Studio Brussel en haalde de Colors-blog.

ABRAHA1

Abraham Blue © Anton Fayle

ARTIST TALK: SAM CONTIS