FOMU FR

Man Made Geemotioneerde man t
still uit 'Man Made'
Activité
06.02.2022

Filmscreening: Man Made
Docu van Sunny Bergman

"Echte mannen huilen niet". In Man Made onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Wat wordt nou gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden?

Cinema Lumière - de stadsbioscoop in het FOMU en het FOMU slaan de handen in elkaar voor een aangepast filmprogramma rond Masculinities. Op 6 februari 2022 vertonen we de documentaire Man Made, van de Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste Sunny Bergman.

Bergman begint dicht bij huis met haar partner en familie. Samen met haar partner laat ze een hersenscan maken en spreekt ze met een neurowetenschapper over het al dan niet bestaan van fundamentele verschillen tussen mannen- en vrouwenbreinen.

Sunny Bergman weet steeds op geheel eigen wijze relevante onderwerpen aan te kaarten. Ze maakte eerder de documentaires Beperkt houdbaar- over het schoonheidsideaal voor vrouwen - en Sletvrees - over de dubbele seksuele moraal.

Man Made Geemotioneerde man t

"Het lijkt erop dat door emoties te onderdrukken mannen zich eigenlijk niet kunnen ontwikkelen tot een volwaardig mens die empathisch is naar anderen toe. En voordat ik allemaal boze mannen aan de lijn krijg: Man Made is een analyse van het construct mannelijkheid, geen kritiek op de individuele man," aldus Bergman.

Deze filmscreening maakt deel uit van een uitgebreid activiteitenprogramma bij de expo Masculinities: Liberation through Photoghraphy. Deze reeks activiteiten, die werd opgesteld in co-creatie met kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul, onderzoekt hoe mannelijkheid vandaag uitgedragen, beleefd en gevormd wordt. Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op wat mannelijkheid kan betekenen om in dialoog te treden, te inspireren en te verbinden.

Share page