FOMU EN

Video

Interview Dirk Braeckman: "Er wordt dikwijls over mij gezegd dat ik meer een schilder ben dan een fotograaf"

Video   •   02:36 July 2024

Dirk Braeckman (BE, °1958) onderzoekt al meer dan veertig jaar het medium fotografie met zijn subtiele, donkere beelden. Voor de tentoonstelling Echtzeit gaat hij in dialoog met de FOMU-collectie.

'Deze tentoonstelling is voor mij een scharnierpunt in mijn oeuvre', zegt Braeckman. 'Omdat ik nu volledig vertrek van beelden die ik niet zelf heb gemaakt'.
Herfotograferen en experimenteren maken altijd al deel uit van Braeckmans artistieke praktijk. De weg naar het uiteindelijke beeld is steeds anders.

'Voor mij is dat een andere verhouding naar een beeld,' zegt hij daarover. Braeckman eigent zich het beeld toe. 'Ik probeer te vermijden om iets te sturen (bij de kijker, nvdr). Elke interpretatie is uniek.'

Door de context weg te nemen, het formaat te wijzigen en titels toe te voegen doet hij de originele betekenis van de foto’s verschuiven. Een functioneel document verandert in een artistieke foto, een tijdloos visueel gedicht dat meer vragen oproept dan antwoorden biedt. De titel Echtzeit verwijst naar de brug die Braeckman maakt tussen verleden en heden. Op hetzelfde moment – in real time – komen drie perspectieven samen: dat van de oorspronkelijke fotograaf, de blik van Braeckman en die van jou als kijker.

De tentoonstelling Dirk Braeckman - Echtzeit is nog tot 19.01.2025 te zien in FOMU.


tickets