FOMU NL

HomeActiviteitenprogramma Recaptioning Congo
Kalender

Activiteitenprogramma Recaptioning Congo

Naar aanleiding van de tentoonstelling Recaptioning Congo organiseert het FOMU een reeks rondleidingen en nocturnes om verder in te gaan op de vragen die deze expo oproept. Bekijk hieronder alle activiteiten.

RECAPTIONING CONGO: TOURS

Drie spraakmakende gasten nemen je mee op een rondleiding door de expo Recaptioning Congo. Bekijk de tentoonstelling door hun ogen en laat je verrijken door hun persoonlijke inzichten en perspectieven.

02.10.2022: rondleiding door Sandrine Colard, curator van de expo Recaptioning Congo

Sandrine Colard is assistent-professor kunstgeschiedenis aan Rutgers University-Newark (VS) en een onafhankelijk curator, gevestigd in New York City en Brussel (België). Colard promoveerde aan Columbia University (2016) en is historica van moderne en hedendaagse Afrikaanse kunst en fotografie. Ze is de auteur van meerdere publicaties en is een 2021-2022 Getty/ACLS fellow voor haar boekproject over de geschiedenis van fotografie in het koloniale Congo.

Sandrine Colard
Sandrine Colard
20.11.2022: rondleiding door Joffrey Anane

Joffrey Anane is professioneel danser, choreograaf en acteur in tal van theaterproducties, gaande van ‘Aangenaam, ik ben Ish’ en ‘Come On Feet’ tot de Disneymusical ‘Beauty And The Beast’. Hij won de finale van Red Bull Dance Your Style 2021 en vertegenwoordigd ons land in Zuid Afrika dit najaar. Zowel solo als met zijn kunstcollectief Osei Bantu organiseert hij jams, workshops en creaties voor jongeren. Tijdens de lockdown ging hij viraal met zijn Online comedysketches ‘Afro Belg’, zijn opvallende vragen in De Slimste Mens Ter Wereld en veroverde een stoel in het Jury paneel van dansprogramma Dancing With The Stars. Vanaf 2023 zal hij ook als curator en resident tewerkgesteld worden in het KMSKA museum van schone kunsten in Antwerpen.

Joffrey Anane
Joffrey Anane

RECAPTIONING CONGO: NOCTURNES

Het FOMU nodigt Salomé Ysebaert, cultureel programmator, uit om twee nocturnes samen te stellen. Verwacht je aan een avondvullend programma met een panelgesprek, DJ-sets, kortfilms en performance. De tentoonstelling Recaptioning Congo is doorlopend open.

20.10.2022 NOCTURNE #1
REFRAMING THE COLONIAL GAZE - PHOTOGRAPHY AND PROPAGANDA

De koloniale fotografie vormde een belangrijk instrument voor koloniale propaganda tijdens de koloniale periode. Maar hoe werkten ze precies? Kunnen deze foto’s getoond worden? Welke betekenis hebben ze vandaag en hoe worden ze gebruikt?

Op het programma:

Panelgesprek met Reine Nkambiote (moderator), kunstenaar Sammy Baloji en onderzoeker Jana Haeckel - Live performances van Elise Tumba Kiambi, Annie Lulu en Marie Paule Mugeni - Kortfilmvertoning van Soeur Oyo, La Mazda jaune et Sa Sainteté & E'Ville en afsluitend een DJ-set van Agnes Kena.

De tentoonstelling, het FOMU café en de FOMU shop zijn doorlopend open.

10 Lamote inforcong
HP.1956.15.9888, Collection RMCA Tervuren, CC-BY 4.0; C. Lamote (Inforcongo), Zonder titel, 1950
15.12.2022 NOCTURNE #2
BREAKING THE COLONIAL GAZE: AFROFUTURISM AND RESISTANCE

Afrofuturisme kan worden gezien als een instrument dat zwarte mensen gebruiken om zichzelf te versterken door een nieuw perspectief te bieden op wat het betekent zwart te zijn. Maar hoe wordt dit uitgedrukt? Wat zijn de kenmerken ervan? En kunnen we dit ook beschouwen als een instrument voor deconstructie en empowerment?

Op het programma:

Panelgesprek met Peggy Pierrot (moderator), Pascale Obolo & Mathieu Charles - Live performance van Sisterhood - Kortfilmvertoning van Zombies & Core Dump (Kinshasa) en afsluitend een DJ-set van LIZAAY

De tentoonstelling en de FOMU shop zijn open tot 23u.

12 Lebeck 1960
Robert Lebeck , Léopoldville 1960 Collectie Fotomuseum Antwerpen © Robert Lebeck / Robert Lebeck Archive

VOOR SCHOLEN & GROEPEN

SECUNDAIR ONDERWIJS: RONDLEIDING ‘RECAPTIONING OUR STORIES’

Beelden zijn alomtegenwoordig. Op sociale media, in het straatbeeld, in geschiedenisboeken … Via die beelden wordt de wereld voorgesteld, maar zijn die beelden wel zo onschuldig? Wat als iemand anders met jouw beelden aan de haal gaat om er een eigen verhaal mee te vertellen? Wat zijn daar de gevolgen van?

De tentoonstelling Recaptioning Congo herclaimt archiefmateriaal uit de Congolese koloniale periode. Deze expo kijkt kritisch naar de manier waarop de oude foto’s gebruikt werden om mensen en samenlevingen voor te stellen en plaatst de geschiedenis in een nieuw daglicht. Verschillende perspectieven van Europese en Afrikaanse fotografen, gaande van propagandabeelden tot familieportretten, tonen hoe fotografie onze kijk bepaalt.

Bij deze actieve rondleiding gaan leerlingen op een ervaringsgerichte manier zelf aan de slag met beeldvorming, verhaal en macht.

Deze rondleiding is voor 3de graad secundair onderwijs, voor alle richtingen en wordt aangeboden in het Nederlands, Engels en Frans.

Meer info

RONDLEIDING IN RECAPTIONING CONGO VOOR VOLWASSENEN

Deze actieve rondleiding neemt u mee langs verschillende perspectieven. Met werken die gaan van propaganda tot Afrikaanse amateur- en studiofotografie biedt Recaptioning Congo een weergaloze duik in de fotografische constructie van een koloniale ideologie, met daarin ook de zelfportrettering van Afrikaanse levens.

Onze gids neemt je graag mee door de tentoonstelling. De foto’s in de tentoonstelling zijn onthullend, soms verrassend en verontrustend, en werpen licht op de complexe relaties tussen verleden en heden, Afrika en Europa, Congo en België.

Deze rondleiding wordt aangeboden in het Nederlands, Frans en Engels.

Meer info

LESIDEEËN en LESMAPPEN

Er is geen voorkennis nodig om de tentoonstelling Recaptioning Congo te bezoeken met je klas, maar het is wel goed om voor of na je bezoek verder aan de slag te gaan rond thema’s als dekolonisatie, beeldvorming en antiracisme. We bieden je hieronder een (onvolledige) lijst die bestaat uit lees- kijk- en doe- suggesties voor docenten (en andere geïnteresseerden) ter voorbereiding van of als vervolg op een bezoek aan de tentoonstelling Recaptioning Congo.