FOMU NL

re-collect

Expo

07.05.2021

07.11.2021

Archief

Het FOMU verzamelt 2010-2020

85 Vincent Delbrouck vd ladakh 016b HD

Vincent Delbrouck, Bieke Depoorter, Boris Mikhailov, Max Pinckers, Annemie Augustijns, David Claerbout, Jacques de Lalaing, Kimbei Kusakabe, Zanele Muholi, Dirk Braeckman … Het zijn maar enkele van de fotografen waar het FOMU de afgelopen tien jaar werk van heeft verworven voor haar collectie.

De tentoonstelling re-collect neemt je mee op een associatieve wandeling doorheen een decennium aan collectie-aanwinsten. We kiezen voor een niet-chronologische opstelling waardoor nieuwe verbanden tussen de werken ontstaan. Drie focuspunten lopen als rode draden doorheen re-collect: een focus op Belgische fotografie, op internationaal maatschappelijk relevante fotografie en een duidelijke samenhang met onze tentoonstellingen. Tegelijkertijd biedt de expo een blik op verleden, heden en toekomst van de collectie.

Het FOMU herbergt een internationale, diverse collectie van ruim drie miljoen objecten. Het geheel is tegelijkertijd historisch en actueel en bestaat uit vier deelcollecties: beeld, apparatuur, fondsen en boek. Elk jaar breiden we de collectie uit met nieuwe aankopen en schenkingen. De tentoonstelling re-collect toont recente aanwinsten uit de deelcollectie beeld.

Curator: Tamara Berghmans


Artist Video's

Bij de tentoonstelling werden enkele Artist Video's uitgegeven, waarin kunstenaars uit de expo re-collect aan het woord zijn.

Le Fusée de la Motographie is door Vincen Beeckman bedacht voor het Brusselse kunstencentrum Recyclart. Sinds juni 2017 trekt het rond als een reizende tentoonstelling. Het doel is fotografie dicht bij de mensen te brengen. Via 130 kistjes ontdek je een selectie uit het werk van Belgische fotografen, van amateurs tot Magnumfotografen.

Hoop en schoonheid staan centraal in het werk van Mous Lamrabat. Zijn foto’s zijn absurd en surrealistisch, soms subtiel provocerend, maar altijd kleurrijk en speels. Lamrabat knipoogt naar iconen uit de modewereld en goochelt met symbolen uit de populaire en Noord-Afrikaanse cultuur. Hij creëert een uniek visueel universum waarin hij traditionele kledingstukken en indrukwekkende attributen combineert.

Bieke Depoorters artistieke praktijk is gebaseerd op haar relaties met de mensen in haar foto’s. De laatste jaren zoekt ze naar manieren om de kloof met haar onderwerpen te dichten. In de reeks Agata duikt Depoorter in een dynamische samenwerking met een jonge Poolse vrouw die ze ontmoet in een stripclub in Parijs. Ze creëert een klein alternatief universum, dat vele vragen oproept.

David Claerbout modelleert Elvis’ lichaam op basis van honderden fotofragmenten van zijn huid en gelaatskenmerken. Hij stelt het tweedimensionale aspect van de foto in vraag en laat ons op een virtuele manier omgaan met de notie van tijd en ruimte. Bij KING is fotografie het startpunt én het onderwerp. Claerbout confronteert je met de overgang van kijken door een lens naar kijken via een scanner.

Het werk van de Brusselse fotografe Anne De Gelas is zeer persoonlijk. Vaak gaat het om zelfportretten, met intieme details uit haar leven. Ze combineert handgeschreven of getypte teksten, tekeningen, knipsels en foto’s in een soort van dagboeken. Deze aangrijpende werken tonen een open autobiografisch verhaal met thema’s als familie, verlies en trauma, maar ook liefde.

Vincent Delbrouck maakt blijvende impressies van de plekken die hij verkent door persoonlijke en fictieve perspectieven te integreren tot één geheel. Delbrouck werkt met fotografie, collage en tekst. Met deze verschillende media probeert hij in zijn boeken en installaties op intuïtieve wijze een associatieve energiestroom te creëren.

Dirk Braeckman ontwikkelt in 25 jaar tijd een indrukwekkend parcours. Met zijn foto’s neemt hij een heel eigen positie in binnen de beeldende kunsten. Braeckman speelt met belichting, tonaliteit, helderheid en de materiële eigenschappen van het fotochemische proces. Dat is te zien in de gradaties van zwarte plekken waar hij het fotopapier onbelicht laat. Tot op vandaag beheert het FOMU het grootste aantal foto’s van Braeckman.

tickets